Arbeidsliv

Streikevillig: Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund, har varslet at de vil ta ut 145 personer i streik dersom ikke de blir enige med NHO Service om bedre vilkår for ansatte i private sykehjem.

Mekling på overtid for ansatte ved private sykehjem

Snart åtte timer på overtid pågår meklingen fortsatt for ansatte ved private sykehjem. Dersom de ikke kommer til enighet, kan 166 ansatte ved sykehjemmene bli tatt ut i streik.

Publisert Sist oppdatert

Meklingen har pågått siden klokken 10 tirsdag, og den opprinnelige fristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag. Det mekles mellom Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Fagforbundet på den ene siden, og NHO Service på den andre.

Overfor NTB bekrefter kommunikasjonssjef Bjørn Ove Fjellandsbø i NHO Service at meklingen ved 7.30-tiden fortsatt pågår.

Norsk Sykepleierforbund har varslet at de vil ta ut 145 personer i streik, og Fagforbundet vil holde 21 av sine medlemmer unna jobbene sine dersom ikke de blir enige med NHO Service.

LO-bladet Fri Fagbevegelse skrev mandag at enkelte har ar tapt inntil 50.000 kroner i årsinntekt etter at private selskaper overtok driften av Romsås og Rødtvedt sykehjem i Oslo.

Eieren Attendo har innført lavere satser for kvelds- og nattetillegget. De ansatte kaller det et ran.

Sykepleier Rosel Kyrrø er en av dem som merker det best. Hun taper 50.000 kroner i året. Hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen mister 42.000 kroner årlig. Det merkes godt på lønnskontoen.

– Det er jævlig surt. Vi lurer på om dette er lov. Kan de bare gjøre sånn? spør sykepleier Kyrrø i Fri Fagbevegelse.

Konflikten ved private sykehjem

  • Norsk Sykepleierforbund (NSF) varslet 14. oktober at de vil ta ut 145 ansatte ved private sykehjem i streik, og at Fagforbundet vil ta ut 21 av sine medlemmer, dersom de ikke blir enige med arbeidsgiverorganisasjonen NHO.
  • Bakgrunnen for streikevarselet er at Sykepleierforbundet mener deres medlemmer ikke har fått lønns- og avtalevilkårene de ble forespeilet da private aktører overtok sykehjemmene de er ansatt ved.
  • Partene møttes hos Riksmekleren 18. og 19. oktober med frist til midnatt onsdag med å komme til enighet.
  • I forkant av meklingen stevnet også NHO NSF for Arbeidsretten fordi arbeidsgiversiden ikke var enige i at NSF kunne melde plassoppsigelse på tre bedrifter som ikke er tariffbundet.
  • NSF vant saken i Arbeidsretten 19. oktober.
  • Streiken starter torsdag 20. oktober dersom partene ikke kommer til enighet.
  • I første omgang er det medlemmer ved utvalgte virksomheter i Oslo, Akershus, Oppland og Hordaland som eventuelt vil bli tatt ut fra torsdag morgen.
Powered by Labrador CMS