Arbeidsliv

«Nå skinner sola over norsk industri,» skriver NIMA og Danske Bank i dagens PMI-rapport. Det må glede både statsminister og næringsminister.

– Nå skinner sola over norsk industri

Høyeste PMI-måling på over fire år gir grunn til optimisme.

Publisert Sist oppdatert

Innkjøssjefsindeksen Norsk PMI steg fra 51,8 i mai til 53,5 i juni. Det er den høyeste målingen siden mars 2012, og tyder på at aktiviteten i norsk industri øker i et raskere tempo, skriver Norsk forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) i en rapport publisert fredag 1. juli.

Rapporten offentliggjøres gjennom et et samarbeid mellom NIMA og Danske Bank. En indeks på over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. De ferske tallene viser at det var en bredt basert oppgang i juni måned, med sterk økning i både ordre- og produksjonsindeksen.

– Norsk PMI klatret til en vekst vi ikke har opplevd på over fire år. Samtlige delindekser bidro til denne økningen, men spesielt ser vi en sterk vekst i ordremengden i hjemmemarkedet, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

«Etter alle solemerker å dømme tyder oppgangen i norsk PMI på at aktiviteten i norsk industri nå øker i et raskere tempo. (...) Dermed ser det ut til at tendensen til nullvekst i produksjonen er brutt, og indeksen peker nå mot raskere produksjonsvekst. Dette bekreftes også av de faktiske produksjonstallene, » skriver NIMA i en pressemelding.

Norsk PMI

  • PMI står for Purchasing Managers Index.
  • Hver måned utarbeides PMI i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene.
  • Tallene kan påvirke valutakurser og rentemarkeder.
  • Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst.
  • Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.
  • Indeksen består av fem delindekser: Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.
  • Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge.

(Kilde: NIMA)

Fire strake vekstmåneder

Ordreindeksen steg for fjerde måned på rad i juni. Detaljene viser nok en gang at det er størst økning i ordreindeksen for hjemmemarkedet, noe som kan skyldes både sterkere ordreinngang for boligprodusentene og noe lysere utsikter for oljerelatert industri, opplyser NIMA.

– Ordreindeksen steg fra 57,2 i mai til 59.0 i juni og har dermed oppnådd sin høyeste indeksverdi siden mars 2012, uttaler Hoberg.

Høyere etterspørsel

Delindeksen for sysselsetting er nå den eneste som ligger under 50, med en verdi på 47,7 i juni.

– Sysselsettingen viser fortsatt nedgang, men denne har flatet ut. Den generelle veksten i ordreinngangen og produksjonen tyder derved på en produktivitetsvekst i industrien, fastslår Hoberg.

Når det gjelder indeksen for leverandørers leveringstid steg denne moderat fra 53,2, til 53,6, ifølge NIMAs tall.

– Innkjøpslederne opplever en økning i leveringstiden fra leverandørene, noe som indikerer at etterspørselen er høyere enn forventet. Lagernivået av innkjøpte varer er fortsatt synkende, noe som også støtter at det er en økt vekst i industrivirksomhetene generelt, avslutter Hoberg

Powered by Labrador CMS