Nyskaping

NORSKE TALENTER: Forskningsrådet deler ut nesten 1 milliard kroner til unge forskertalenter i 2016.

Nær en milliard til unge forskertalenter i 2016

Forskningsrådet gir i disse dager 943 millioner kroner til det Fri prosjektstøtte (FRIPRO) til unge, talentfulle forskere. Prosjektene skal starte opp i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsrådets FRIPRO-prosjekt er en åpen, nasjonal konkurransearena som favner alle fag. Målet er å fremme vitenskapelig kvalitet på internasjonalt toppnivå. Norges forskningsråd beskriver FRIPRO-satsingen som «dristig og nyskapende forskning, karriere for unge forskertalenter og mobilitet for forskere tidlig i sin karriere».

FRIPRO er en åpen konkurransearena for alle fag og disipliner, der det ikke legges tematiske føringer eller settes krav om anvendelse og umiddelbar nytteverdi.

943 millioner

Innenfor fagområdene medisin, helse og biologi og matematikk, naturvitenskap og teknologi og humaniora er det tidligere i år innvilget til sammen 679 millioner kroner til 85 ulike forskerprosjekter. Før jul skal ytterligere 264 millioner bevilges til prosjekter innen samfunnsfag og humaniora – totalt 943 millioner i løpet av 2016.

  • 428 millioner kr fordelt til 53 prosjekter innenfor medisin, helse og biologi.
  • 251 millioner kr fordelt til 32 prosjekter innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi.
  • I uke 50 vil 264 millioner kroner bli tildelt prosjekter innenfor humaniora og samfunnsvitenskap.

Våre fagkomiteer ser etter forskertalenter som er faglig selvstendige og modne og som har evne til å lede sin egen forskergruppe

En milliard på tre år

Foto TALENTSPEIDER: Intervjuene gir komiteene et enda bedre grunnlag til å velge ut de beste søkerne, sier divisjonsdirektør i Forskningsrådet Anders Hanneborg.(Foto: NFR).

Satsingen på unge forskertalenter i FRIPRO startet opp i 2013 og før årets tildeling har 156 unge talenter fått til sammen 1,05 milliarder kroner i støtte til sine forskerprosjekter, skriver Forskningsrådet.

– Vi ønsker å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Derfor har vi lagt inn et ytterligere løft til karriereutvikling i FRIPRO i statsbudsjettet for 2017, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i Forskningsrådets nyhetsbrev.

For første gang er de best kvalifiserte søkerne til unge forskertalenter blitt intervjuet.

– Våre fagkomiteer ser etter forskertalenter som er faglig selvstendige og modne og som har evne til å lede sin egen forskergruppe. Intervjuene gir komiteene et enda bedre grunnlag til å velge ut de beste søkerne, sier divisjonsdirektør i Forskningsrådet Anders Hanneborg.

To år ute og ett år hjemme

I år deles det for tredje gang ut såkalt mobilitetsstipend i FRIPRO, som innebærer at en del av forskningsprosjektet skal gjøre i utlandet. Med årets 14 stipender har Forskningsrådet delt ut til sammen 42 mobilitetsstipend, skriver Forskningsrådet.

– Vi ønsker at flere norske forskere skal ta et forskningsopphold ved en utenlandsk institusjon. Med mobilitetsstipendet får forskerne to år ute og ett år hjemme. Slik får unge, ambisiøse forskere som er helt i starten av sin karriere, en svært verdifull internasjonal erfaring. Dette er viktig bidrag for å nå målet om internasjonalisering og kvalitetsheving i norsk forskning, sier Anders Hanneborg.

Powered by Labrador CMS