Samfunn

Næringslivet og Silicon Vally foretrekker Clinton

Amerikanske investorer foretrekker Hilary Clinton framfor Donald Trump i Det hvite hus, viser amerikansk undersøkelse. I Silicon Vally mener man Trump vil være «en katastrofe for innovasjon».

Publisert Sist oppdatert

45 prosent av amerikanske investorer mener Hilary Clinton vil være bedre som president for aksjemarkedet enn Donald Trump. Mens 34 prosent mener markedet vil ha bedre av Trump som president.

Det viser en spørreundersøkelse amerikanske E-Trade Finance har gjort blant 10.000 investorer i USA for et par uker siden.

Det er kanskje ikke overraskende at markedet foretrekker Clinton. Det amerikanske aksjemarkedet går rekordbra om dagen, og de mange investorene vil ikke si nei takk til mer av det samme, skriver CNN på sine nettsider.

At amerikansk politikk er splittet i form av at en demokrat stter i Det hvite hus, mens Republikanerne har kontroll i Kongressen, ses på som positivt fra aksjemarkedets ståsted, skriver CNN. På den måten blir det ikke rom for de store økonomiske reformene, heter det.

Også når det gjelder den helhetlige økonomiske politikken, mener et flertall av investorene som er spurt i E-Tarde-undersøkelsen at Clinton er å foretrekke – 41 prosent heier på Clinton mens 33 holder en knapp på Trump.

Folket har mer trua på Trump

Med høy arbeidsledighet og usikker verdensøkonomi, blir økonomi et viktig tema i presidentvalgkampen, skriver CNN. Og spør man hele det amerikanske folket, viser det seg at et knapt flertall mener Trump vil være best for den amerikanske økonomien. 51 prosent mener Trump vil være best for økonomien, mens kun 43 prosent heier på Clinton, viser en undersøkelse fra slutten av juni. I den samme undersøkelsen ville et flertall ha Clinton som president, men like vel falt hun igjennom med hensyn til økonomi.

Den jevne amerikaners preferanser for økonomisk politikk står i skarp kontrast til hva den amerikanske eliten mener om spørsmålet. Da Republikanerne holdt sitt nominasjonsmøte i Cleveland Ohio nylig, var det svært få finanstopper og Wall Street-elite å se på møtet, skriver Politico.

Vanligvis benytter finanseliten seg av muligheten til å knytte tette kontakter med presidentkandidatene på disse møtene, og de stiller mannsterkt opp for å pleie mulige nye politiske maktsentra. Men i år var det svært få som tok sjansen på å ta turen fra Wall Street til Ohio, ifølge Politico.

– Med Trump vet du ikke hva du får. Du risikerer å fornærme en hel bunch med mennesker hvis du stiller opp sammen med ham, sier Matt McDonald, partner i konsulentselskapet Hamilton Place Strategies.

Katastrofe for innovasjon

Teknologene i Silicon Vally er særdeles skeptiske til Donald Trump. I et leserbrev ar 145 teknologiledere advart mot Trump som en fare mot amerikansk innovasjon:

– Vi har hørt på Donald Trump i et år nå, og kan konkludere med at han vil bli en katastrofe for innovasjon. Brevet er signert av ledere fra teknologilokomotiv som Google, Facebook og Apple, samt en rekke Venture-investorer og oppstartsselskaper.

– Trump frykter nye ideer og nye mennesker, fastslår teknologene i sitt leserbrev.

Også i Sverige frykter man konsekvensene av president Donald Trump. En undersøkelse næringslivsavisen Dagens Industri presenterte sist uke, viser at 8 av 10 svenske næringslivstopper foretrekker Hilary Clinton som amerikansk president framfor Donald Trump.

Handelsbarrierer

Årsaken til næringslivets Trump-skepsis ligger mye i næringslivets ønske om forutsigbarhet. Trump har flere ganger truet med «å flagge hjem» amerikanske selskaper og med å føre en mer proteksjonistisk økonomisk politikk. Det går sjelden hjem i næringslivskretser.

I et blogginnlegg skriver en av Nordeas markedsstrateger, Ingvild Borgen Gjerde,om det amerikanske presidentvalget og næringslivet.

«Store, multinasjonale selskaper og industriselskaper er trolig de som på lengre sikt vil lide mest dersom Trump blir valgt som president. Trump har kommet med uttalelser som antyder at han ønsker å øke handelsbarrierene for den amerikanske økonomien, spesielt ved å øke tollen på kinesiske importvarer, og han ønsker å begrense amerikanske selskapers mulighet til å flytte virksomhet ut av landet for å slippe unna ugunstig beskatning. Næringslivet foretrekker derfor Hillary Clinton, i og med at hun oppfattes å føre den mest næringslivsvennlige politikken», skriver Borgen Gjerde.


«Alt i alt innebærer Trump som president stor usikkerhet og utsikter til potensielt store endringer, og dette er grunnen til at næringslivet og investorer forøvrig har all grunn til å følge ekstra godt med på presidentvalget i USA i år»

Når det gjelder hvorfor næringslivet foretrekker Clinton fremfor Trump skyldes det først og fremst at man ikke ønsker seg Trump, det skyldes ikke at Clinton er veldig populær, sier Borgen Gjerde til Dagens Perspektiv.

– Det er flere grunner til at mange i næringslivet ikke ønsker seg Trump som president. For det første representerer han usikkerhet. Han har lovet kraftige skattekutt, men siden gått tilbake på det, og han har vært frem og tilbake i forhold til sitt standpunkt knyttet til å heve minstelønnen. Næringslivet oppfatter at man ikke kan stole på det han sier, noe som selvfølgelig er negativt. I tillegg har han flere ganger gått ut og advart mot å investere i det amerikanske aksjemarkedet, som han mener er inne i en boble, og han har spesielt gått hardt ut mot teknologisektoren. Videre har noe av det Trump faktisk har vært mest konsekvent på i uttalelsene sine omhandlet handelspolitikk, der han ønsker å heve tollen på importvarer fra Kina kraftig, og han ønsker å redusere amerikanske selskapers muligheter til å flytte virksomheter og arbeidsplasser ut av landet. For store, multinasjonale selskaper er dette negativt. Trumps uttalelser antyder også en økonomisk politikk som vil være negativt for vekstevnen i amerikansk økonomi på sikt, og det er selvfølgelig noe som er negativt for næringslivet, og da hjelper det lite at han lover skattelettelser, sier Ingvild Borgen Gjerde.

Frykter langsiktig negativ effekt

Nordea-strategen mener det kommende presidentvalget i USA kan få større betydningen på amerikansk økonomi enn normalt ved valg. Det skyldes nettopp den store usikkerhetsfaktoren Trump utgjør.

– Hans uttalelser antyder endringer i den økonomiske politikken som vil ha store konsekvenser for den økonomiske veksten, både på kort og lang sikt, sier Borgen Gjerde, og utdyper:

– På kort sikt antyder noen at det at Trump faktisk har til hensikt å føre en venstrevendt politikk, altså med økt offentlig forbruk med blant annet økte investeringer i infrastruktur og militæret, kan være positivt for veksten på helt kort sikt. Men på noe lengre sikt vil effekten av Trump som president med all sannsynlighet være negativ. Det skyldes flere ting. Blant annet antyder hans uttalelser om arbeidsinnvandrere en kraftig reduksjon av den amerikanske arbeidsstyrken, og dermed høyere lønns- og prispress. Økningen av importtollen innebærer også høyre prispress, noe som kan tvinge sentralbanken til renteheving, uten at dette skyldes en bedring i den økonomiske veksten, og det er negativt. I tillegg, dersom man skal unngå massive underskudd på statsbudsjettet, innebærer forslagene hans en reallokering av midler over statsbudsjettet som vil svekke vekstevnen i den amerikanske økonomien på sikt, sier hun.

– Alt i alt innebærer Trump som president stor usikkerhet og utsikter til potensielt store endringer, og dette er grunnen til at næringslivet og investorer forøvrig har all grunn til å følge ekstra godt med på presidentvalget i USA i år, sier Ingvild Borgen Gjerde.

Powered by Labrador CMS