Arbeidsliv

Nedbemanning: Hvem kan sies opp?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi er en bedrift som for en tid tilbake avviklet en avdeling. Nærmere bestemt betød dette at vi måtte si opp en rekke ansatte, som vi ikke hadde arbeid til lenger. Da spørsmålet om hvem som skulle sies opp ble behandlet, bestemte bedriftens ledelse seg for å begrense valget av hvem som måtte sies opp til den avdelingen som var berørt – dvs. en utvelgelse som var avdelingsbasert. De tillitsvalgte var enige i at dette var hensiktsmessig. Samtidig har noen av de berørte ansatte vært kritisk, fordi de har vært tilknyttet andre avdelinger før og godt kunne sammenlignes med ansatte tilhørende disse avdelingene. En av disse har reist sak og påstår at utvelgelseskretsen skal omfatte samtlige ansatte i bedriften. Kan han ha et poeng i dette?

HR-ansatt

Svar: Ja og nei. Det medfører riktighet at lovens utgangspunkt er at hele bedriften skal være utvelgelseskrets. Det finnes imidlertid flere eksempler på at domstolene har godtatt en avdelingsbasert utvelgelse. Dette beror på en konkret vurdering, og vil vanskelig kunne besvares ut fra det lille du skisserer av faktum i din sak. Momenter av betydning er likevel for eksempel tillitsvalgtes godkjennelse – som vil tale for at begrensning i utvalgskretsen likevel er ok. Et annet moment er hvorvidt dette har vært praktisert i bedriften over lengre tid, hvorvidt bedriften har tariffavtaler som eksempelvis vil medføre at ansiennitetsprinsippet vil bli undergravet ved en begrensning, er det tale om geografiske og faglige distanser osv. Dersom du kan krysse av på en del av disse momentene, vil du kunne bruke det som argument for at oppsigelsene er saklige, også med hensyn til utvelgelsen – jfr. arbeidsmiljøloven § 15-7.

SBDL v/advokat Marianne Gjerstad

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS