Europa

Det er stor oppmerksomhet om David Cameron (t.h.) og britenes EU-avstemning, men også nederlenderne og Mark Rutte (t.v.) skal gjennom en folkeavstemning knyttet til unionen.

Nederland forbereder folkeavstemning

Publisert Sist oppdatert

Ikke så mange har hørt om Nederlands folkeavstemning neste uke. Men den kan bli en kinkig sak for regjeringen.

Det handler om EUs assosieringsavtale med Ukraina.

EU har allerede sagt ja. Det har også regjeringen og nasjonalforsamlingen i Nederland gjort. Men 6. april må den likevel gjennom en nederlandsk folkeavstemning.

Resultatet er ikke bindende, men avstemningen er uansett blitt en hodepine for ledelsen i Haag. Nederland har formannskapet i EU og skal vise ledelse i unionen, men en måling i avisen Volkskrant tidligere i mars har gitt nei-siden flertall med 57 mot 43 prosent.

Ny lov

Det er en ny lov som har tvunget avstemningen fram. Siden i fjor sommer har nederlandske velgere kunnet be om å få vurdert saker gjennom folkeavstemninger om de får minst 300.000 underskrifter.

Det var null problem, oppdaget aktivister og samlet hele 430.000 om EUs Ukraina-avtale.

Valgdeltakelsen må bli over 30 prosent for at avstemningen skal bli gyldig, og den er altså kun veiledende. Men blir det betydelig valgdeltakelse, vil det være svært vanskelig for regjeringen å se bort fra resultatet.

Statsminister Mark Ruttes frykt er at avstemningen i stedet for å handle om Ukraina, blir en mulighet for nederlenderne til å si hva de synes om EU.

EUs makt

Det er sterkt EU-kritiske strømninger i Nederland, og i 2005 var velgerne i landet med på å skape kaos i unionen ved å si nei til den nye grunnlovstraktaten.

– Dette er en mulighet til å gi beskjed om at vi er her. Det viktigste er at vi endelig har gitt en stemme til nederlenderne om den vedvarende utvidelsen av EUs makt, sier Thierry Baudet i nei-leiren til BBC.

På den andre siden kan nederlendernes motvilje mot Russland og president Vladimir Putin trekke dem mot et ja. Flere bebreider russerne for nedskytingen av et fly over Øst-Ukraina i 2014 som kostet 193 nederlendere livet.

Samarbeid

Målet med EUs avtale med Ukraina er å trekke ukrainerne mot Europa og fordype landets bånd vestover gjennom tettere økonomisk samarbeid. Det er ikke populært i Moskva.

– Jeg håper nederlenderne forstår at viktigheten av dette spørsmålet strekker seg utover Nederland, har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sagt til NRC Handelsblad.

– Jeg tror ikke de sier nei, for det vil åpne døren for en kontinental krise. Russland vil høste fruktene, mener han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS