Samfunn

NHO jubler (litt) for ny lov om offentlige anskaffelser

Det har vært konflikt i komiteen om ideell sektor. Ny juridisk vurdering skal innhetes.

Publisert Sist oppdatert

I går ettermiddag avga Stortinget sin innstilling om lov om offentlige anskaffelser. Det er en viktig lov som omfatter innkjøp på over 400 milliarder hvert år.

NHO er forholdsvis fornøyd med innstillingen.

– De store temaene for næringslivet er forutsigbarhet og konkurranse på likevilkår. Dette er hjørnesteinene i EU-kommisjonens vurderinger når de har utformet sitt regelverk for offentlige anskaffelser. Norske politikere har en lang vei å gå, sier Arnhild D. Gjønnes i en pressemelding. Hun er fungerende avdelingsdirektør og NHOs ekspert på offentlige anskaffelser.

Innovasjon

Innovasjon løftes frem som den store vinneren i den nye loven. Komiteen mener det bør etableres en risikoordning for offentlige anskaffelser. I tillegg vil komiteen videreføre satsingen på Leverandørutviklingsprogrammet.

Det ligger også an til at KOFA får overtredelsesgebyret tilbake.

Konflikt

Flere partiet ønsket å reservere kontrakter innen helse- og sosial for ideell sektor. Flertallet i komiteen har kommet frem til at det skal innhentes nok en juridisk vurdering på området.

Frivillighet Norge er glad det går mot omkamp på dette området.

– Regjeringen har hevdet at nytt EU-direktiv ikke gir rom for å prioritere ideelle aktører når helse- og velferdstjenester kjøpes inn av det offentlige. Vi er glad for at et flertall i næringskomiteen slår fast at det er et handlingsrom i EØS-regelverket som skal utnyttes. Nå blir det opp til regjeringen å følge opp med konkrete føringer i forskriften og gode veiledere for offentlige innkjøpere, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

– Regjeringen la opp til å overoppfylle EUs krav og vi er glade for at Stortinget har tatt affære. Vi kan ikke være den stille, flinke piken som vedtar strengere lover enn EU krever. Regjeringen må jobbe aktivt for at norske interesser ivaretas til det beste for våre innbyggere, understreker Stian Slotterøy Johnsen.

Powered by Labrador CMS