Samfunn

NHO skuffet over nytt forslag til anskaffelseslov

Næringslivet er skeptisk til at det skal være mulig å forhandle etter at tilbudsfristen har utløpt.

Publisert Sist oppdatert

Det offentlige anskaffer varer og tjenester for over 430 milliarder kroner i året.

Nå har regjeringen lagt frem forslag til ny lov om offentlige anskaffelser. I lovforslaget er det besluttet å innføre en ny anskaffelsesprosedyre hvor forhandlinger gjøres til en valgfri del av konkurransen.

Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, er spesielt opptatt av at det nå legges opp til at oppdragsgiver tar sitt valg om å forhandle etter at tilbudsfristen er utløpt.

– NHO er sterkt imot denne prosedyren. Vi mener selvsagt at det alltid er oppdragsgiver som skal velge hvilken prosedyre som skal benyttes, men næringslivet skal i forkant av konkurransen få vite om det blir forhandlinger/dialog eller ikke. Da har bedriftene et valg om hvorvidt de ønsker å delta i konkurransen, sier advokat Arnhild Dordi Gjønnes i NHO i en presseuttalelse.

Hun er redd det vil skape uforutsigbarhet.

– Prosedyren som regjeringen har besluttet å innføre, vil skape uforutsigbarhet, mindre planlegging og kunne avstedkomme flere konflikter. Uavhengig av om oppdragsgiver har fulgt regelverket eller ikke, vil de som taper kontrakten kunne sitte igjen med en "følelse "av at prosessen ikke har vært gjennomført etter boka. Slike prosedyrer vil trigge klager og søksmål, noe vi ikke trenger. Vi håper derfor at regjeringen gjør alvor av å vurdere om det bør stilles krav til opplysninger i konkurransegrunnlaget, som antydet i Prop. 51L, fortsetter Gjønnes.

Powered by Labrador CMS