Annonse
Foto: ID 67172841 © Ammentorp | Dreamstime.com

Noen tips om hvordan du, uten å være uhøflig, kan avvise folk som kaster bort tiden din

Det er ingen som legger igjen beskjeder, sender e-post, snakker til deg eller ber om møter med deg fordi de har lyst til å forstyrre deg i viktig arbeid, slik at du heller kan bruke tid på noe som er mindre viktig. Men det er like fullt ofte resultatet. Det fastslår markedsstrateg Dorie Clark, som underviser på Duke University´s Fuqua School of Business, i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review.

Folk som stadig stopper ved skrivebordet ditt for å snakke om løst og fast, ber om møter eller som til stadighet sender deg informasjon du ikke trenger om prosjekter de jobber med, kan være ødeleggende for produktiviteten din, skriver Clark, som har flere råd om hvordan du kan komme deg rundt disse situasjonene. Dette er tre av dem:

 • Finn ut hva premisset er
  Hvis du får en generell forespørsel om lunsj, hvor du mistenker at du bare vil kaste bort tiden din, be om mer spesifikk informasjon. Send en e-post hvor du skriver at du har flere avtaler den dagen som skal avklares og at du trenger mer informasjon om hva denne forespørselen dreier seg om. Spør i klartekst; «hva er det du ønsker å snakke om i dette møtet?». Svaret vil hjelpe deg med prioriteringen. Når premissene er klarere, reduserer du dessuten sannsynligheten for å bruke mye tid på møter som viser seg å være noe helt annet enn du først trodde.
   
 • Utsett svaret ditt
  En gjenganger av en tidstyv er endeløse, lite fruktbare samtaler som går fram og tilbake på e-post. Med mindre det gjelder noe som er viktig, kan det være en lur strategi å svare her og nå, men å bruke programvare som tillater deg å forsinke meldingen din slik at den sendes først noen timer eller dager, senere. Ved å ikke svare umiddelbart oppnår du at noe av iveren har kjølnet. De andre har flyttet fokus over på andre ting. Dermed avsluttes samtalen sannsynligvis raskere.
   
 • Ta en prat
  Hvis du har en kollega som forstyrrer deg såpass mye at du kjenner du blir både frustrert og irritert, kan det være en idé å ta en prat om hvordan dere skal samarbeide og kommunisere for å jobbe mest effektivt framover. Hva skal dere ha møter om? Hva kan dere ta på e-post? Hva skal dere snakke sammen om på uformelt vis? Du kan her bli møtt med argumenter om at det er viktig å bygge relasjoner og møtes ansikt til ansikt. Vurdér da å legge inn noen planlagte, sosiale treffpunkter. Det kan være et godt alternativ til stadige forstyrrelser. 
Annonse
Annonse