Ledelse

Lone Fønss Schrøder

Nordens mektigste styrekvinne tvinger gjennom likelønn

Volvo ser nå på barselperioden som en styrke for karrieren.

Publisert Sist oppdatert

Den danske styregrossisten Lone Fønss Schrøder krever at alle virksomheter innfører likelønn for menn og kvinner selv om det umiddelbart kan ses som en stor økonomisk belastning.

Det skriver Berlingske Tidende etter å ha snakket med Fønss Schrøder som regnes som den mest innflytelsesrike styrekvinnen i Norden. Hun sitter blant annet i styret til Ikea, Volvo og Mærsk. I Norge er hun mest kjent for å være nestleder i styret til Akastor som ble fusjonert ut fra Aker Solutions i 2014.

– Likelønn er et signal om å behandle alle likt. Virksomheter bør betale lik lønn for likt arbeide, uansett om det koster penger. Jeg vil ikke akseptere at jeg sitter i styret i en virksomhet som undertrykker kvinner, sier hun til avisen.

Hun forteller at hun har tatt opp saken i alle styrene hun sitter i, og hver gang møter hun den samme argumentasjonen.

– Det koster for mye, sier man. Da foreslår jeg at vi heller senker lønnen til mennene, men da blir alle mennene sure, er svaret, sier hun: – Men hva med kvinnene?

Fønss Schrøders erfaring er at dersom man diskuterer saken rolig over lengre tid, oppnår man resulater i de store virksomhetene.

Det er ikke hennes fortjeneste alene, men Volvo anser nå barselperioden som en like kompetansebyggende periode som andre deler av karrieren, og kvinner som er borte fra jobben får derfor fullt opptjent bonus mens de er hjemme med barnet.

Powered by Labrador CMS