Samfunn

Nordiske strømprodusenter tapte 1 milliard på tysk flaskehals

Dårlig tysk infrastruktur hindrer optimal bruk av grønn energi fra Norden.

Publisert Sist oppdatert

Norge, Danmark og Sverige tapte til sammen om lag en milliard kroner i perioden mellom 2012 og 2014 som følge av at Tyskland ikke tok imot den nordiske strømmen. Det viser en undersøkelse utført at det svenske energitilsynet.

Det danske nyhetsbyrået Ritzau melder at danskene kun slapp til på det tyske markedet med sin forbybare vindmøllestrøm i 13 prosent av tiden i perioden.

Bakgrunnen er at nordens el-motorvei til kontinentet, en strømkabel mellom Jylland og Tyskland, ikke fungerer optimalt. Problemet er at det ikke eksisterer kraftige nok høyspentledninger fra Nordtyskland, hvor strømmen kommer inn fra nord, til Bayern, hvor mesteparten av den tyske industrien fortsatt holder til.

– Vi må få på plass flere velfungerende transportveier ut av Norde for å realisere det eksporteventyret som ligger i den grønne strømmen vår. Det har vi ikke i dag, sier Lars Aagaard, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Dansk Energi som også har skrevet til den danske energiminister Lars Chr. Lilleholt om saken.

Powered by Labrador CMS