Nyskaping

Nordmannen bak SIRI avduker ny virtuell assistent

Publisert Sist oppdatert

Dag Kittlaus var norsk-amerikaneren som solgte programmet SIRI til Apple i 2010. Som med andre hyper fra teknologiverden, skulle SIRI revolusjonere hvordan vi kommuniserer. Men selv om folk, selv seks år etter, fortsatt ikke går rundt og snakker til mobiltelenfonene sine, tror Silicon Valley fortsatt at virtuelle assistenter er fremtiden.

På mandag vil Kittlaus presentere prosjektet han har jobbet fire år med, det såkalte VIV skal være veldig mye mer avansert enn SIRI.

Washington Post har fått en smakebit. De beskriver hvordan VIV var i stand til å bestille en pizza, satt sammen av det folk rundt bordet måtte ønske seg, og få den levert på døren, helt uten at noen måtte løfte en telefon eller skrive på et tastatur. Riktignok klarte ikke VIV å få pizzaen til riktig adresse på første forsøk, men jubelen stod likevel i taket da den endelig, antagelig lunken, kom frem.

Fortsatt er det vanskelig for datamaskinene å forstå oss. De fleste virtuelle assistenter kan forstå enkle spørsmål, men de må stilles på riktig måte, ellers blir det kluss. Ifølge Kittlaus og teamet hans er VIV bedre på dette området. Ingen har for eksempel tidligere klart å få en maskin til å ta en bestilling på to forskjellige ting samtidig før. VIV skal visstnok klare dette kunststykket. Målet er at all teknologi skal kunne ta i bruk VIV på lignende måte som for eksempel bluetooth, slik at dersom du ser V-logoen, så vet du at du kan snakke til dingsen.

Alle de store aktørene, som Facebook, Google og Apple, jobber også med å videreutvikle teknologi som kan føre en mer naturlig samtale med brukeren og fungere som en personlig assistent. Facebooks chat-app Messenger har lenge hatt som mål å bli som den kinesiske Wechat eller europeiske Telegram, hvor nesten alt av tjenester som kan kjøpes på nettet, kan bestilles direkte i appen - med færre tastetrykk.

Powered by Labrador CMS