Nyskaping

Nordmenn handler mest på nett i Norden

85 prosent av alle norske forbrukere handlet på nettet i 2015 til en verdi av i alt 38,8 milliarder kroner. Nordmenn bruker mer penger per person på netthandel enn sine nordiske naboer – i snitt 3265 kroner per person hvert kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Tallene fremgår av rapporten E-handelen i Norden 2016. Nesten fire av ti nordmenn handler på nettet minst én gang i måneden. Ifølge norske forbrukere er de største fordelene med å kjøpe varer på nettet at man kan handle når det passer (31 %), at varene er billigere (20 %) og at utvalget er større og bedre (16 %), skriver logistikkselskapet PostNord AS I en pressemelding.

Halvparten (51 %) av alle norske nettkunder oppgir at de i et gjennomsnittlig kvartal har gjort research på nettet om en vare som de senere har kjøpt i en butikk. Det er mindre vanlig at kjøpsprosessen går den andre veien, det vil si at man først ser på en vare i en butikk for senere å kjøpe den på nettet, heter det. 12 prosent av de norske nettkundene har gjort dette i et gjennomsnittlig kvartal.

Medier og klær

De vanligste varekategoriene nordmenn kjøper på nettet, er medieprodukter (38 %), klær/sko (37 %), hjemmeelektronikk (32 %), skjønnhet/helse (24 %) og sport/fritid (18 %).

– Nordmenn netthandler i prinsippet de samme varegruppene som de andre innbyggerne i Norden. I takt med at netthandelen blir mer og mer moden vil vi se økt netthandel med andre varer. For eksempel er handel med dagligvarer og apotekvarer på vei opp, sier Kristin Anfindsen, utviklingssjef for eCommerce i PostNord Norge i pressemeldingen.

Flertallet av nordmenn som handler på nettet, vil helst betale med bankkort (59 %), mens 19 prosent oppgir at de ønsker å betale med faktura. Når det gjelder levering, kan nordmenn i snitt tenke seg å vente i opptil 4,1 virkedager, noe som er noe lenger enn det nordiske snittet på 3,9 virkedager.

Powered by Labrador CMS