Samfunn

Det er ikke like mange muslimer i Norge som nordmenn tror. Den faktiske andelen er 3,7 prosent. Her er minareten til Islamic Cultural Center i Oslo.

Nordmenn tror det bor fire ganger flere muslimer i Norge enn det faktisk gjør

Publisert Sist oppdatert

Spør du innbyggerne i mange vestlige land om hvor mange muslimer det lever i landet deres, gjetter de aller fleste langt over det riktige antallet. De bommer også grovt på veksttakten i den muslimske befolkningen i landet sitt. Det viser en undersøkelse av Ipsos Mori som først er omtalt av Guardian.

I undersøkelsen, som dekker 40 land og er fra november 2016, har man testet folks oppfatninger mot realitetene. Ikke uventet er det rundt spørsmål om muslimer de største misoppfatningene råder.

 

Bommer med firegangeren

De 1000 nordmennene som deltok i undersøkelsen gjettet i snitt på at muslimer tilsvarer 12 prosent av befolkningen. Det riktige tallet er ifølge Pew Research 3,7 prosent. Dette tallet forsøker å fange opp de som tenker på seg selv som muslimer, men som ikke er medlemmer i en moske. Ser man kun på medlemstall er andelen enda lavere, 2,8 prosent, ifølge SSB.

Størst avvik er det i Frankrike der de spurte tror det bor 31 prosent muslimer, mens sannheten er at kun 7,5 prosent av befolkningen i 2016 faktisk er muslimer.

Med det som utgangspunkt er det kanskje heller ikke så rart at franskmenn tror det kommer til å være 40 prosent muslimer i Frankrike i 2040. De beste prognosene i dag peker i retning av 8,3 prosent.

Misoppfatninger om muslimer virker å være svært utbredt i Europa nå. Innbyggere i Italia, Tyskland og Belgia gjettet alle på et tall minst fire ganger større enn de faktiske forhold. Svenskene tror det er 17 prosent muslimer i Sverige, mens det korrekte antallet er 4,6 prosent.

I Tyrkia er 98 prosent av befolkningen muslimer, men der var misoppfatningen motsatt. Tyrkerne tror selv det er 81 prosent muslimer i landet sitt.

Powered by Labrador CMS