Arbeidsliv

Norske Skog skriver ned milliardbeløp

Den kriserammede papirprodusenten Norske Skog reduserer verdivurderingen av anleggene sine med 1,4 milliarder kroner i årets andre kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Norske Skog hadde i andre kvartal i år det beste resultatet siden tredje kvartal 2012. Samtidig har det gjeldstyngede selskapet fått pålegg fra revisorene om å gjøre vesentlig nedskrivninger.

Tidligere revisor EY foreslo i sin revisjonsberetning for 2015 at anleggsporteføljen burde skrives ned med minst to milliarder kroner, da spesielt verdiene i Europa ble sett på som overvurderte.

Tirsdag morgen ble det kjent at selskapet skriver ned verdier på 1,4 milliarder kroner, noe som er vesentlig mindre enn hva den tidligere revisoren krevde.

Store kutt

– Konsulentselskapet BCG har i prosessen med revisorskiftet utarbeidet en uavhengig markedsanalyse som i all hovedsak sammenfaller med oppfatningen til Norske Skogs styre og ledelse. BCG-rapporten konkluderte med en mindre nedskriving i Australia og ingen nedskriving i Europa, opplyser selskapet i en børsmelding.

Selskapet så seg likevel nødt til å kutte ytterligere, da BDO, som styret innstiller som ny revisor, krevde større nedskrivninger, ifølge E24.

Norske Skog kuttet dermed verdivurderingen i Europa med nærmere 300 millioner kroner, og 900 millioner i Australia og Asia. I tillegg har selskapet skrevet ned verdien av minoritetsandelen i Malaysian Newsprint Industries med nærere 200 millioner kroner.

Revisorkrangel

Tirsdag ble det kjent at styreleder Jon-Aksel Torgersen takker for seg under Norske Skogs ekstraordinære generalforsamling onsdag 10. august.

Norske Skog er tidligere blitt enig med revisjonsselskapet EY om at et bytte av revisor «er best for begge parter», og det har vært i samtale med flere aktører. Valg av ny revisor vil også skje 10. august.

Til tross for nedskrivingen leverer bedriften et positivt resultat på 229 millioner kroner i andre kvartal, i all hovedsak grunnet gjeldsombytte på over én milliard kroner.

Powered by Labrador CMS