Samfunn

Bildet viser et møte i Sikkerhetsrådet i juli.

Ny avstemning i Sikkerhetsrådet over Bans arvtaker

FNs sikkerhetsråd har fredag sin andre avstemning om hvem de mener skal bli generalsekretær Ban Ki-moons etterfølger.

Publisert Sist oppdatert

Vesna Pusic, Kroatias kandidat til stillingen som FNs generalsekretær, opplyste torsdag at hun trekker seg fra valgkampen, og dermed står det igjen elleve kandidater til toppjobben.

Sikkerhetsrådets 15 medlemmer har under fredagens avstemning én stemmeseddel for hver av kandidatene. På seddelen kan medlemmene markere om de stiller seg positive eller negative til kandidaturet, eller krysse av for «ingen mening».

– Avgjørende runde

For flere av de gjenværende elleve kandidatene vil resultatet av andre avstemningsrunde være avgjørende for hvorvidt de velger å trekke seg eller ikke, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder.

Avstemningen foregår bak lukkede dører, og resultatene blir formidlet til regjeringen i landene kandidatene kommer fra. Kandidater som får liten støtte, vil på den måten være presset til å trekke seg fra lederkampen – noe som var tilfellet med Pusic. Hun var kandidaten som fikk minst støtte under første avstemningsrunde.

Portugals tidligere statsminister António Guterres fikk mest støtte i første runde, tett etterfulgt av Slovenias tidligere president Danilo Tusk.

Vil ta tid

Før Sikkerhetsrådet enes om en kandidat, noe som er ventet å skje i oktober, vil stemmesedlene imidlertid bli fargekodet, slik at det er mulig å skille Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer fra de ti valgte. Det innebærer at de faste – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – har et effektivt veto mot en kandidat de ikke skulle ønske i jobben.

– Jeg tror dette blir en prosess som kommer til å ta noe tid. Det kommer ikke til å bli avgjort fredag, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Han sier videre det er en «prioritet» for Russland å støtte en kandidat fra Øst-Europa, men at det også finnes «gode kandidater» fra andre regioner.

Land i Øst-Europa, den eneste regionen som aldri har vært representert i toppjobben, har nominert flere kandidater i år. Mange ønsker også at det for første gang i FNs historie skal bli en kvinne.

Australsk rabalder

Fredag tok også historien om toppjobben sin egen vending i Australia. I slutten av juli bestemte landets statsminister Malcolm Turnbull at regjeringen ikke ville nominere tidligere statsminister Kevin Rudd som kandidat til stillingen – til stor skuffelse for sistnevnte.

Rudd uttalte fredag til mediene at Turnbull hadde begrunnet avgjørelsen med Rudds temperament og manglende mellommenneskelige egenskaper – noe Turnbull kort tid etter ikke avviste, men snarere bekreftet i et radiointervju.

– Jeg var veldig direkte med ham, sier Turnbull.

Kandidater til toppjobben i FN

  • Irina Bokova: Tidligere bulgarsk utenriksminister. Leder FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO)
  • Helen Clark: Tidligere statsminister i New Zealand. Leder FNs utviklingsprogram.
  • Christiana Figueres: Fra Costa Rica. Tidligere klimasjef i FN, det vil si leder for sekretariatet som følger opp FNs klimakonvensjon.
  • Natalia Gherman: Tidligere utenriksminister og visestatsminister i Moldova.
  • António Guterres: Tidligere president i Portugal. FNs høykommissær for flyktninger fram til desember i fjor.
  • Vuk Jeremić: Tidligere serbisk utenriksminister. Har vært president i FNs hovedforsamling.
  • Srgjan Kerim: Tidligere makedonsk utenriksminister. Har vært president i FNs hovedforsamling og FNs spesialutsending for klimaendringer.
  • Miroslav Lajčák: Slovakias nåværende utenriksminister. Tidligere visestatsminister.
  • Igor Lukšić: Tidligere statsminister og finansminister i Montenegro.
  • Susana Malcorra: I dag utenriksminister i Argentina. Tidligere kabinettsjef i FN.
  • Danilo Türk: Tidligere president i Slovakia. Tidligere assisterende generalsekretær i FN.
Powered by Labrador CMS