Samfunnsansvar

I uke 24, fra 13 til 20 juni, var det mye lus ved seks anlegg. Tre av disse lå i Rogaland.

Ny karttjeneste: Viser hvor lakselusproblemet er størst

Publisert Sist oppdatert
For folk flest har det ikke vært enkelt å danne seg oversikt over hvor stort problem lakselusen er for kysten og fjordene. Men den nye tjenesten Fiskehelse, en kartløsning som gir kunnskap om sykdommer og lakselus på fisk i norske oppdrettsanlegg, ønsker å gjøre noe med det.
Opplysninger om forekomst, antall og utviklingsstadium av lakselus på fisk i akvakulturanlegg rapporteres ukentlig til Mattilsynet. Sammen med mottiltak blir disse opplysningene nå offentliggjort på nettet.

Fiskehelse gir utfyllende informasjon om nevnte forhold for enkeltlokaliteter. I tillegg er det søke- og filtreringsfunksjoner som gjør det mulig å hente noe av informasjonen samlet for virksomheter, kommuner, fylker og landet.

– I tråd med regjeringens ønske om digitalisering og tilgjengeliggjøring av opplysninger som det offentlige besitter, har BarentsWatch her delt data fra Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Fiskeridirektoratet, sier Geir Schulstad, daglig leder i BarentsWatch, i en pressemelding.

– Vi har lenge ønsket oss et verktøy som gjør informasjonen mer oversiktlig slik at vi kan forvalte bedre og mer effektivt. Det har vi fått nå, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Nettsiden skiller mellom oppdrettsanlegg som har mer enn en halv hunnlus per fisk, som anses som mye, og de som har førre. I uke 24 2016 var det seks oppdrettsanlegg som var i den farlige sonen, mens 496 ikke var det.

Prøv Fiskehelse på nett her.

Om BarentsWatch:

Ved å samordne informasjon og utvikle nye tjenester basert på kombinasjoner av data, skal BarentsWatch formidle et bedre bilde av aktivitet og tilstand i våre hav- og kystområder. Enklere tilgang til informasjon til allmennhet, næringsliv og forvaltningen er målet.

Fiskehelse og flere andre tjenester er å finne på nettsiden barentswatch.no.

Powered by Labrador CMS