Ledelse

Ny lov om aldersgrenser: Husk fristen 1. juli

Fra 1. juli er det slutt på overgangsordninger, og den generelle pensjonsaldersgrensen blir økt til 72 år. Dersom din bedrift ønsker unntak fra dette, og sette grensen til 70 år, må det innberettes innen 1. juli.

Publisert Sist oppdatert

Endringene om aldersgrenser i Arbeidsmiljøloven trådte i kraft 1. juli 2015.

Lovens aldersgrense ble hevet fra 70 til 72 år og det ble innført en nedre grense på 70 år for bedriftsinterne aldersgrenser.


Fra 1. juli skal alle kunne jobbe til de er 72 år. Den nedre grensen for bedriftsinterne aldersgrenser er 70 år

Men det ble innført en overgangsperiode på ett år for bedrifter som allerede hadde interne aldersbestemmelser – og det er svært mange.

Nå går denne overgangsperioden mot slutten. Innen 1. juli i år skal alle bedrifter være «oppe å gå» i henhold til de nye reglene.

Fra 1. juli blir 72 år lovens nye aldersgrense for stillingsvern – det vil si at man ikke kan sies opp på eller tvinges til å gå av med pensjon før man fyller 72.

Men det er mulig å innføre egne interne aldersgrenser – dog ikke lavere enn 70 år.

Fra 1. juli er laveste tillatte bedriftsinterne aldersgrense 70 år. Hvis bedriften ønsker å benytte adgangen til å sette en aldersgrense på 70 år, er det viktig at grensen fastsettes før 1. juli , skriver Finans Norge i en pressemelding.

Det vil fortsatt være mulig å fastsette en bedriftsintern aldersgrense på 70 år etter 1. juli 2016, skriver Finans Norge. Men da vil lovens 72- årsgrense gjelde i perioden fra 1. juli og frem til en eventuell bedriftsintern aldersgrense på 70 år er fastsatt.

Ifølge Finans Norge må følgende vilkår oppfylles for bedrifter som ønsker å innføre en bedriftsintern aldersgrense på 70 år:

  • Aldersgrensen må gjøres kjent for de ansatte
  • Den nye aldersgrensen skal drøftes med de tillitsvalgte før den fastsettes.
  • Aldersgrensen må praktiseres konsekvent
  • Arbeidstaker må ha rett til en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning (obligatorisk tjenestepensjon og folketrygd antas å oppfylle dette vilkåret)
  • For ansatte som fyller 67 år 1. juli 2016 eller senere vil aldersgrensen være 70 år hvis bedriften har fastsatt dette som aldersgrense med virkning fra 1. juli. Varslingsreglene i arbeidsmiljøloven skal følges.
  • Hvis bedriften har en gyldig bedriftsintern aldersgrense på 67 år i dag, kan 67 år beholdes som aldersgrense for ansatte som fyller 67 år før 1. juli 2016. Plikt til fratreden forutsetter imidlertid at varsel om fratreden har kommet frem til den ansatte før 1. juli 2016.
Powered by Labrador CMS