Samfunn

En ny oversikt viser at du får mindre visa-trøbbel med svensk, dansk eller finske pass, enn med det norske. Bildet viser forøvrig falske pass beslaglagt i Bankok i februar 2016.

Ny oversikt: så mektig er det norske passet

To store organisasjoner ruller i disse dager ut sine oversikter over reisefriheten hvert enkelt pass gir. Felles for begge er at det norske kommer svakest ut av de skandinaviske landene.

Publisert Sist oppdatert

Både borgerskaps- og innvandringsekspertene i London-baserte Henley & Partners og finansrådgivningsfirmaet Arton Capital har den seneste uken publisert sine oversikter over hvor stor reisefrihet hvert enkelt lands pass medfører.

Reisefrihet måles av begge i antall land der visa ikke er nødvendig, eller hvor visa automatisk gis ved ankomst til landet hvis gitt pass fremvises. Henley & Partners kom fram til sine resultater gjennom et samarbeid med den internasjonale foreningen for lufttransport (IATA), som har en av verdens mest komplette database med pass- og visainformasjon. 219 land og territorier omfattes i oversikten.

Arton Capital har i sin oversikt inkludert 199 land og territorier. Informasjonen ble hentet fra en rekke offisielle kilder, inkludert ambassader, ifølge formaet. Det understrekes likevel at det kan forekomme avvik i oversikten.

FN opererer med følgende tall angående antall land i verden, per 2016: 193 medlemsland, 2 ikke-medlemsland (Palestina og Den Apostoliske stol i Roma). Andre oversikter inkluderer blant andre Taiwan, noe begge de omtalte "visaindeksene" også gjør. H&P inkluderer en rekke territorier som har sine egne visa-regler selv om de ikke anerkjennes som en selvstendig nasjon eller et selvstendig styre.

Norge svakest i Skandinavia

Begge oversiktene plasserer Norge på 6. plass, sammen med blant andre Irand og Portugal. Henley & Partners' oversikt, som omfatter 20 flere pass/land enn Arton Capital mener norske statsborgere har visafri adgang til 172 områder. Arton Capital mener på sin side at nordmenn ikke trenger å tenke på visa ved reiser til 141 områder.

Av de nordiske landene er det kun Island som havner bak Norge, med en henholdsvis 10. plass (H&P, 167 områder) og en 12. plass (Arton, 135 områder).

Sverige plasseres på 2. (176) og 3. plass (144), Danmark på 4. plass (174 og 143) og Finland på 3. og 4. plass (175 og 143).

Topp og bunn

I toppen er oversiktene delt:

H&P mener Tyskland har det mektigste passet i verden, med visa-fri adgang til 177 land. De har USA på en 4. plass (174, likt med bl.a. Danmark) og Storbritannia på 3. plass (175, likt med bl.a. Finland.)

Arton melder i sin oversikt at Storbritannia og USA deler 1. plassen, med visafri adgang til 147 land. De plasserer Tyskland på 2. plass, med fri adgang til 145 land.

På bunn hos H&P er Afghanistan, med visafri adgang til 25 land. Arton plasserer Afghanistan nest sist (38), mens Myanmar/Burma, Solomonøyene, Palestina, Den demokratiske republikken São Tomé og Príncipe og Sør-Sudan deler jumboplasseringen (28).

Utforsk hele oversikten basert på Henley & Partners' rapport i kartet under:

Powered by Labrador CMS