Ledelse

Ny som leder?

Her er noen gode råd fra IESE-professor Guido Stein.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan håndtere den nye rollen når man er helt fersk som leder? Guido Stein, professor i ledelse og forhandlinger ved IESE Business School, gir ifølge IESE Insight en hel liste med gode råd i sakens anledning. Dette er fem av dem:

  • Start med det grunnleggende
    Når man går inn i en ny lederrolle har man gjerne noen fastlåste vaner og forhåndsdefinerte ideer. Professorens råd er: Ha en plan for hva du har behov for å lære, og vær åpen for å vrake de forestillingene du har om lederrollen som viser seg å være feil.
  • Gjør noen prioriteringer
    Hva er de viktigste oppgavene? Begynn å jobbe med disse. Forsøk så å sette deg noen få mål som kan tidlig gi synlige resultater. Ha imidlertid i bakhodet at usikkerheten i starten gjerne er så stor at du skal være forsiktig med å sette i gang en masse, forhastede handlinger. Pass også på at du ikke strør om deg med uklare meldinger som forvirrer teamet mer enn det opplyser dem.
  • Forsøk å være klok - men besluttsom
    Mellomledere og medarbeidere forventer at ledere tar tak i utfordringer i rimelig tid. Ifølge IESE Insight viste imidlertid en undersøkelse blant 22 000 mellomledere fra 2015 at to tredjedeler opplevde at sjefen ikke var proaktiv i måten han eller hun håndterte endringer på. De anklaget blant annet sjefene sine for å mangle perspektiv og for å være redde for å gjøre feil. Rådet fra professor Guido Stein er: Det er viktig å reagere før ting faktisk skjer. Det er et mål å påvirke det som skjer, ikke bare la seg styre av det som skjer.
  • Ikke mist det store bildet av syne
    En bred forståelse av markedet, og alle de kreftene som er med på å forme det, vil gjøre det lettere å foregripe trender og utfordringer. I strategiarbeid er det nyttig med en bred tilnærming til så vel bransjen, som verdiskaping og interne forhold. Professor Stein hevder at jo høyere ledere befinner seg i hierarkiet, jo mer fristende er det å være mest opptatt av interne forhold. Det krever med andre ord litt ekstra innsats å vende oppmerksomheten mot det som skjer utenfor egen bedrift. Dit hvor resultatene skal oppnås.
  • Gå foran med et godt eksempel
    Professor Stein er overbevist om at observasjon virker sterkere enn argumentasjon. Han minner om at ledere inspirerer til god adferd gjennom å selv oppføre seg på en god måte. Det hjelper også hvis lederen har selvinnsikt og er åpen rundt arbeidet sitt. Folk har tillit til mennesker som respekterer dem både på det personlige og det profesjonelle plan.
Powered by Labrador CMS