Samfunn

Ny undersøkelse om politiets responstid

Politidistriktene i Finnmark klarte kravet til responstid med god margin.

Publisert Sist oppdatert

Et av målene politiet vil bli målt på fremover er responstid. Selv om politet mente det ikke var hensiktmessig da spørsmålet første gang var oppe i 2008, endret synes seg etter 22. juli. Nå er spørsmålet om poltiets evne til å reagere raskt blitt ekstra aktuelt lys av nærpolitireformen som har kuttet i antallet politidistrikt og som har blitt kritisert for å øke avstanden mellom politiet og folk i mindre tettsteder.

Politidirektoratet innførte krav til responstid i 2015. Kravet gjelder ved ekstraordinære hendelser der liv er direkte truet og hvor det er umiddelbar behov fra innsats fra politiet.

Politidirektoratet har stilt forskjellige krav for tre tettstedskategorier. De tre kategoriene er tettsteder med over 20.000 innbyggere, tettsteder med mellom 2000 og 19.999 innbyggere og tettsteder med færre enn 2000 innbyggere.

Kravet for de største stedene er at median-responsen er på 10 minutter, altså den responsen som ligger i midten av en sortert rekke av alle de 6556 gangene politiet rykket ut og som er med i undersøkelsen. I undersøkelsen kom dette målet på 7 minutter for tettsteder med flere enn 20.000 innbyggere. For tettsteder med færre enn 19.999 er kravet 15 minutter, og resultatet landet på 11 minutter. For de minste stedene er mediankravet 22 minutter og også her kom politiets utrykning godt innenfor med sine 17 minutter.

Brutt ned på regionsnivå ser det også lyst ut. De aller fleste regionene oppga mediantall godt innenfor kravet. Også begge politidistriktene i Finnmark klarte kravene.

Størst problemer fikk de i Søndre Buskerud politidistrikt som akkurat klarte kravet på 20 minutter for de mellomstore tettstedene. Også Salten politidistrikt planket kravet for de mellomstore stedene.

Og det kan se ut til at det er Midte Hålogaland politidistrikt som har de raskeste bilene. Der var median-utrykningen på 8 minutter mens kravet var på 20.

– Vi har innført responstid i politiet blant annet for å vise innbyggerne hva de kan forvente av sitt lokale politi når oppdraget haster. At politiet samlet sett når raskere frem enn hva kravene skulle tilsi er jeg meget godt fornøyd med, sier justis- og beredskapsminister Anders Andundsen (Frp) i en pressemelding fra regjeringen.

Powered by Labrador CMS