Europa

Kan Barack Obamas ønske om å holde britene i unionen tippe valgresultatet i David Camerons retning?

Nye Brexit-tall: én av fem usikre

Publisert Sist oppdatert

I en ORB-undersøkelse gjennomført for the Telegraph gis bli-siden i spørsmålet om fortsatt EU-medlemsskap for Storbritannia en knapp fordel: av de som definitivt kommer til å stemme heller 51 prosent i retning å bli, mens 46 prosent vil ut av unionen. De tre resterende prosentene har ikke bestemt seg for hvilken side de vil støtte, men kommer definitivt til å bruke stemmeretten, ifølge undersøkelsen.

Ved forrige undersøkelse gjort for The Telegraph sa fem prosent av samme gruppe at de var usikre på hva de ville stemme, mens 52 prosent var for og 43 prosent var mot fortsatt medlemsskap.

Som ved tidligere undersøkelser er bli-siden relativt sikker på seier. 57 prosent av alle spurte tror den britiske befolkningen vil stemme for fortsatt medlemsskap, mens 21 prosent tror på ut-siden.

Andelen usikre velgere, derimot, har økt jevnt og trutt de siste månedene. Nå viser tallene at 21 prosent, drøyt én av fem, er usikre på hvordan de vil stemme. Til sammenligning var 15 prosent usikre ved The Telegraphs undersøkelse i midten av mars.

Den siste drøye uka har bydd på mye motgang for ut-siden. Først publiserte det britiske finansdepartementet sin analyse av hvordan britisk økonomi vil påvirkes av en utmeldelse, i et 15-årsperspektiv. Det så ikke lyst ut. Kort tid etterpå kom USAs president Barack Obama på statsbesøk for å ønske dronning Elizabeth II til lykke med 90-årsdagen, og for å gi statsminister David Cameron og bli-kampanjen sin støtte. Den omtalte undersøkelsen ble gjennomført mens Obama var på besøk, og en eventuell effekt av hans støtteerklæring vil derfor ikke være reflektert i resultatene.

Kort tid før dette sendte regjeringen ut advarsler i form av flygeblader, med informasjon hentet fra finansdepartementets analyse. Dette kan ha gitt et utslag på resultatet: 48 prosent av de surte mente økonomien vil være bedre hvis Storbritannia blir værende i unionen. På den andre siden mente 59 prosent av respondentene at en utmeldelse ville forbedre immigrasjonssystemet i landet. Hva som lå i "forbedre" var ikke spesifisert.

800 personer tok del i undersøkelsen, med en nokså lik aldersfordeling. Det kan likevel trekkes fram at 22 prosent, den største andelen respondenter innenfor én aldersgruppe, var over 65 år. Til sammenligning var 12 prosent av respondentene mellom 18 og 24 år. Tidligere undersøkelser viser at eldre briter i større grad ønsker utmeldelse enn yngre.

Fellesanalysen av Brexit-undersøkelser, WhatUKThinks, viser ved siste måling (19. april) at bli-siden har et forsprang, med 54 mot 46 prosent.

Powered by Labrador CMS