Samfunn

Vogner med skiferolje fra Bakken-feltet i North-Dakota, USA.

Nye spilleregler i energimarkedene

OPEC har innsett at det er amerikanske produsenter som nå styrer oljeprisen. Det får store geopolitiske konsekvenser. Og snart blir vi druknet i billig amerikansk gass også.

Publisert Sist oppdatert

Abdalla El-Badri, generalsekretær i OPEC, mener det er svært sannsynlig at dersom OPEC-landene kutter oljeproduksjonen, så vil amerikansk skiferolje øke sin produksjon. Resultatet blir at man ikke lykkes med å heve oljeprisen, slik flere av OPEC-landene har et sterkt ønske om å gjøre.

– Jeg vet ikke hvordan vi skal klare å leve sammen. Alle kutt vil umiddelbart bli møtt med en økning i skiferoljeproduksjon, uttalte han ifølge Financial Times på en oljemesse i Houston der også oljeminister Tord Lien var tilstede.

Lederen i IEA, det internasjonale energibyrået, Fatih Birol, peker på at 60 dollar fatet er nok til at amerikansk skiferolje er lønnsom nok til å øke produksjonen i løpet av svært kort tid.

– Ved 60 dollar vil en stor del av amerikansk skiferolje komme tilbake iløpet av seks måneder, sa han til avisen.

Nye geopolitiske spilleregler

Implikasjonene av amerikansk skiferolje er store, enkelte mener vi fortsatt ikke har forstått hvor store. Mark Mills, en forhenværende wall-street-finansanalytiker som nå tenker i tenketanken Manhattan Institute, er klar på at det skiferoljen fra USA har endret spillereglene. Nå er det OPEC og Russland som svetter over utviklingen i energimarkedene.

For eksempel er flytende naturgass, LNG, på vei fra USA til Europa på skip nå, og det har allerede fått flere av de tradisjonelle produsentene til å reagere, selv om mengdene er små.

– I geopolitikk er psykologi vel så viktig som faktiske transaksjoner, sier Mills til Bloomberg.

Dessuten er kjøperne av gass og skiferolje-produkter mer enn klar for å spre kjøpene sine på flere, selv om prisen ikke er lavere. Det har bidratt til å gi de første amerikanske leveransene gode kontrakter. Og det kommer til å komme mer gass fra USA, mye mer.

Ifølge Bloomberg som har snakket med en lang rekke av selskapene som eksporterer gass nå som det amerikanske eksportforbudet er opphevet, vil den totale gassproduksjonen øke med hele 43 prosent fra dagens nivå innen få år.

– USA kommer til å erstatte Russland som den billigste gassprodusenten. Det er vinn-vinn for USA og vesten, sier Fadel Gheit, analytiker hos Oppenheimer og Co til Bloomberg.

Powered by Labrador CMS