Samfunn

Nytt tilskudd til kommuner som vil slå seg sammen

Publisert Sist oppdatert
Det innføres flere ordninger som vil stimulere kommunene til sammenslåing. Dette er en del av avtalen som Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har inngått om kommunalt inntektssystem.

Blant annet blir det et nytt tilskudd til kommuner som går sammen og utgjør sterkere tyngdepunkt i sin region.

Avtalen ble presentert på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Med det nye inntektssystemet sikrer vi gode og likeverdige tjenester i hele landet, samtidig som vi tilbyr flere og saftigere gulrøtter til kommunene som slår seg sammen. Kommuner som selv velger å være små, skal ikke lenger belønnes for det, sier Helge André Njåstad, Fremskrittspartiet leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Avtalen er i tråd med den retningen regjeringen foreslo i høringsnotatet som ble sendt ut i desember, men forslaget er forbedret og forsterket, ifølge partiene som står bak.

André N. Skjelstad, kommunalpolitisk talsmann i Venstre, understreker at partiet har fått til en plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser og flytting av makt til kommunene gjennom at forsøkskommuner får oppgaver fra Nav.

– Venstre har vært en tydelig forkjemper for en kommunereform som skal gi sterkere lokaldemokrati, bedre fagmiljø og bedre tjenester til folk. Nå får vi et inntektssystem som bygger oppunder dette målet. Vi får nå et inntektssystem med mer bruk av gulrot og mindre bruk av pisk som stimulerer til flere kommunesammenslåinger, sier Skjelstad.

Powered by Labrador CMS