Aktuelt

Obama er Cubas nye «posterboy»

Publisert Sist oppdatert

En plakat av USAs president Barack Obama dukket opp i Havanna torsdag og utfordret dermed Che Guevara og andre kommunistlederes monopol på å bli klistret opp langs Cubas gater.

Cubanere er vant til å leve med synet av plakater, malerier og andre avbildninger av Fidel Castro og hans våpenbrødre Che Guevara og Camilo Cienfuegos, samt uavhengighetshelten José Martí. En plakat av en utenlandsk statsleder er derimot en helt ny opplevelse for beboerne på øystaten.

Obama er ventet til landet søndag, som den første amerikanske presidenten på 88 år. Tre dager før besøket har en restauranteier i Havanna brutt trenden med å pryde veggene med skjeggete kommunistledere, og i stedet latt Obama få plass i nærheten av en katedral presidenten skal besøke søndag.

Ønskes velkommen

Plakaten er en montasje av Obama ved siden av Raúl Castro, som er Cubas president og bror av den kjente ekspresidenten Fidel. Over de to statslederne ser man det cubanske og det amerikanske flagget sammen med teksten «Velkommen til Cuba».

Miguel Ángel Morales (41), restauranteieren som har hengt opp plakaten, beskriver handlingen som et stort steg i et land der USA lenge har vært fienden og politiske bilder er under streng kontroll.

– Så vidt jeg vet har det aldri før vært hengt opp et portrett av en nordamerikansk president her. Vi har hatt et amerikansk flagg i restauranten vår de siste fem årene, men dette er første gang vi har vist det utendørs, sier Morales til AFP.

– På tide

Han håper myndighetene ikke ber ham om å fjerne plakaten.

– Vi får se hva som skjer. Jo mer publisitet dette får, jo vanskeligere blir det for dem å gjøre noe med det.

Sergio Fundora, en arbeider som jobber med restaurering av bygninger i sentrum av Havanna, sier han ikke er sjokkert over plakaten.

– Den plager ikke meg. Disse endringene skulle ha skjedd for lenge siden, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS