Ledelse

Offentlige ansatte mener private kan drive mer effektivt

Ny undersøkelse viser at et flertall av de arbeidstakerne som har svart, også de som selv jobber i offentlig sektor, mener at sykehus og andre viktige tjenester drives mer effektivt av private.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan opplever arbeidstagere offentlig sektors produktivitet? I en ny undersøkelse fra TNS Gallup og HR Norge svarer et stort flertall av de ansatte både i offentlig sektor (80 %) og privat sektor (86 %) at de mener at deres egen organisasjon er ganske eller svært produktiv, men begge grupper mener at private er mye mer produktive enn offentlig sektor når det kommer til å drive et utvalg viktige samfunnsfunksjoner. Det skriver HR Norge og TNS Gallup i en pressemelding.

Store forskjeller

TNS Gallup har lagt svarene i undersøkelsen til grunn, og beregnet at private sykehus oppfattes å være 29 prosent mer produktive enn de offentlige. De som har svart på undersøkelsen mener også at barnehager, aldershjem, undervisningsinstitusjoner og kundeservice drives bedre av private enn offentlige aktører.

– Den gjennomsnittlige produktivitetsgevinsten i disse funksjonene vil i følge folks oppfatning være på over 20 prosent, og enda høyere hvis vi kun tar utgangspunkt i svarene til de som allerede jobber i privat sektor. De mener de kan øke produktiviteten med over 30 prosent hvis de overtar disse funksjonene, uttaler Harald Djupvik, avdelingsdirektør i TNS Gallup, i pressemeldingen.

Even Bolstad, daglig leder i organiasjonen HR Norge, mener ta det mest interessante er at også ansatte i offentlig sektor mener at private kan drive disse funksjonene mer effektivt.

Beregnet produktivitetsgevinst basert kun på svar fra offentlig ansatte vil være 14 prosent for alle funksjonene det er spurt om i undersøkelsen.

– Grunnlag for beslutninger

Det er de ansatte som har uttalt seg i denne undersøkelsen, og Bolstad mener at deres oppfatning av hva som er sant er interressant ikke minst fordi det kan skape et grunnlag for beslutninger.

– For politikere er det naturlig å se disse funnene som gode argumenter for økt konkurranseutsetting. Det vil gi mer verdi for pengene – og man har folket i ryggen, sier Bolstad i pressemedlingen.

– For den som ønsker å styrke offentlig egenproduksjon fordi man mener det objektivt sett er mest kosteffektivt, bør målingen være et særlig kraftig varsko. Man har rett og slett ikke nådd gjennom med argumentene sine. Heller ikke blant sine egne.

Bolstad mener at det i forlengelsen av slike funn også er grunn til å advare mot den effekten på offentlig sektors evne til å fremstå som en attraktiv arbeidsplass utad, og for den som allerede jobber der.

– Offentlig sektor scorer høyt på «samfunnsoppdrag», men dyktige mennesker ønsker også å være en del av effektive virksomheter med høy anseelse. Hvis ikke man ikke tror man kan få det, velger man bort arbeidsgivere. Slik kan et dårlig omdømme fort bli en selvoppfyllende profeti.

Ledelse og fagforeningsinnflytelse

Et flertall av de spurte i privat sektor mener at de viktigste årsakene til at offentlig sektor har lavere produktivitet enn det private er at ledelsen i offentlig sektor har for lite fokus på temaet. Ansatte i staten er enige i dette, mens ansatte i kommuner og fylkeskommuner mener at den viktigste årsaken er lønnsnivået. At offentlig ansatte «i større grad er styrt av fagforeninger» anses også som en viktig årsak. Den rangeres som den tredje mest viktige årsekan blant de som mener private er mer produktive enn det offentlige.

10 grunner til at privat sektor oppleves som mer effektiv enn offentlig sektor

Tabellen rangerer de 10 momentene respondentene ble bedt om å ta stilling til som mulig årsak til forskjellig produktivitet i privat og offentlig sektor. Spørsmålet ble bare stilt til de som mener privat sektor er mer produktiv enn offentlig sektor.

Rangering Jobber i privat sektor Jobber i offentlig sektor
1Mindre fokus på produktivitet fra ledelsenLønnsnivået
2LønnsnivåetDe generelle arbeidstidsbetingelsene
3I større grad styrt av fagforeningerMindre fokus på produktivitet fra ledelsen
4KulturaspekterJobber i større grad med mennesker
5De generelle arbeidstidsbetingelseneI større grad styrt av fagforeninger
6Mindre bruk av incentiverHar større fokus på kvalitet
7KompetansenivåetKompetansenivået
8Andre grunnerMindre bruk av incentiver
9Jobber i større grad med menneskerKulturaspekter
10Har større fokus på kvalitetAndre grunner

Svak ledelse = svak produktivitet?

Undersøkelsen fra HR Norge og TNS Gallup er bygget opp rundt fire arbeidslivsindekser: ledelse, gjennomføringsevne, engasjement og endringsevne. Når disse indeksene sammenstilles med produktivtetsspørsmålet, viser det seg at jo lavere score de ansatte gir i de fire indeksene, jo lavere vurderer også sin egen organisasjons effektivtitet. Den klareste sammenhengen finner de innen ledelse, hvor sammenhengen mellom dårlig ledelse og lav produktivitet er uttalt i alle sektorer, med et lite unntak for statsansatte.

Jevnt over gir ansatte i lavproduktive virksomheter sin leder cirka 40 poeng av 100, mens de som anser seg som svært produktive gir ledelsen over 75 poeng.

Det er en gjennomgående tendens i undersøkelsen at både privat og offentlig sektor seg selv som produktive. Men ansatte i offentlig sektor oppgir at de at deres produktivitet ikke er synlig for omverdenen. I det private er det annerledes. Der er det en klar sammenheng mellom opplevd egen produktivitet og opplevelsen av at dette ses av utenforstående.

Om undersøkelsen

Arbeidslivindeksen (ALx) gjennomføres to ganger i året av HR Norge og TNS Gallup. Hensikten er over tid å følge utviklingen av viktige trivsels- og produktivitetsfaktorer som ledelseskvalitet, engasjement, gjennomføringsevne og endringsevne. Hver måling tar dessuten et dypdykk i et utvalgt tema. I denne tredje runden av undersøkelsen (januar 2016) er temaet hvordan norske arbeidstakere ser på produktivitet i offentlig sektor. I tillegg er det blitt spurt om arbeidstakere er villige til gå ned i lønn hvis det kreves. 1055 arbeidstakere har svart.

Powered by Labrador CMS