Samfunnsansvar

Sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad, ser opp og frem. Fondet gikk med over 300 milliarder i pluss i 2015.

Oljefondet over 300 milliarder i pluss

Statens pensjonsfond utland fikk en avkastning på 2,7 prosent i 2015. Det er mindre enn halvparten sammenlignet med året før.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største statsfond, populært kalt oljefondet, fikk en avkastning på 2,7 prosent i fjor. Det viser årsrapporten for 2015 som ble lagt fram onsdag formiddag.

Avkastningen tilsvarer 334 milliarder norske kroner. Til sammenligning hadde oljefondet en avkastning på 7,6 prosent - 566 milliarder kroner i 2014.

– I år har investeringen tilført Oljefondet betydelig under snittet, sa Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management, under presentasjonen av resultatene.

Eiendom positivt

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 3,8 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 0,3 prosent. Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,5 prosentpoeng høyere enn referanseindeksenes avkastning.

Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,0 prosent. Fondet gjorde færre, men større eiendomsinvesteringer i året som gikk. – Spesielt eiendomsinvesteringer i USA ga bra avkastning, sa Slygstad.

Andelen av det totale fondet investert i eiendom økte i løpet av året til 3,1 prosent.

Tilfredsstillende resultat

Tross halvvert avkastning målt år mot år er Slyngstad positiv til resultatet:

– 2015 har vært et urolig år med negative renter, valutauro, fallende oljepris og svekkede forventninger til veksten i fremvoksende markeder. Det har vært svingninger i avkastningen fra kvartal til kvartal, men totalt har det blitt et tilfredstillende resultat fra forvaltningen, sier Slyngstad i en offisiell uttalelse.

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 668 milliarder målt i norske kroner. I tillegg ble fondet tilført 42 milliarder kroner.

Fondet utgjorde totalt 7475 milliarder kroner ved utgangen av 2015, hvorav 61,2 prosent var investert i aksjer, 35,7 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Det ble advart om at avkastningen ikke kan forventes å bli like god som den har vært de siste årene, i tida som kommer. Blant annet er det knyttet stor usikkerhet til renteporteføljen.

Slik har avkastningen til oljefondet vært siden 1999:

Powered by Labrador CMS