Annonse
Sjef i statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad. Foto: NTB Scanpix

Oljefondet vil motarbeide ekstremt høye lederlønner

Oljefondet skal nå jobbe for å hindre at enkelte toppsjefer i globale konserner tjener astronomiske summer. Det melder Financial Times.

Et aktivistisk oljefondet er ikke nytt. Men til nå har oljefondet brukt sin betydelige innflytelse i internasjonal finans først og fremst til å aksjonere mot at styreledere også kan fungere som et selskaps øverste leder. Det har vært kontroversiellt i visse kretser, og kanskje særlig i amerikanske banker, men den genrelle trenden er at det går i retning av større uavhengighet mellom styrene og ledelsen. Så her har fondet lest utviklingen riktig. 

Ifølge FT leter nå fondet etter et passende "mål" for litt velrettet lønnskritikk. Det spørs om ikke den nye aktivismen vil føre til noen flere hevede øyenbryn rundt omkring. 

– Vi har til nå sett på hvordan lønnspakkene er strukturert, og ikke så mye på nivået på lønningene. Vi tror, basert på hvordan saken med lederlønn har utviklet seg, at vi bli nødt til å også vurdere nivået, sier Yngve Slyngstad til avisen.

Slyngstads utspill i FT kommer kun noen dager etter at fondets forvaltere måtte tåle sterk kritikk for svært høye bonusutbetalinger i Dagens Næringsliv.

 

Annonse
Annonse