Arbeidsliv

Et stort antall studenter vurderer studiebytte som følge av oljekrisen. Her er en arbeider fotografert om bord på plattformen Deepsea Atlantic.

Oljekrisen bekymrer norske studenter

De trange tidene i oljebransjen skremmer studentene. 7 prosent sier de har vurdert å bytte studieløp som følge av oljekrisen.

Publisert Sist oppdatert
Tallet kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Sentio på oppdrag for Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Universitas. 7 prosent av studentmassen i Norge tilsvarer 20.000 studenter.

I undersøkelsen fikk deltakerne også spørsmål om hva de trodde ville påvirke fremtiden deres mest. 29 prosent svarte krisen i petroleumsnæringen, og dermed er det bare klimaendringer som skremmer norske studenter mer enn fallet i oljeprisene.

Statistikk fra Samordna Opptak viser at antall søkere til geofag ved Universitetet i Oslo har falt fra 761 i 2013 til 637 i 2015, en nedgang på drøye 16 prosent. Brit Lisa Skjelkvåle, leder ved Instituttet for geofag, tror nedgangen skyldes trange kår i oljenæringen.

– Mange som kommer til oss, ønsker å jobbe med petroleum. Men selv om vi har opplevd en liten nedgang de to siste årene, har vi hatt så stor oversøkning at det har vært mer enn nok søkere å ta av, sier Skjelkvåle.

– Da vi begynte i fjor, var vi 80 studenter, og nå er vi nærmere 50, sier en student til Universitas.

Siden 2014 har 34.519 jobber forsvunnet i norsk oljenæring. Det viser en oversikt utarbeidet av DNB Markets-megler Truls Oma Erichsrud, skriver VG.

Kompetansedirektør Are Turmo i NHO vil ikke anbefale studenter å bytte studium på grunn av usikkerhet i arbeidsmarkedet.

– Vi må ha flere tanker i hodet samtidig. Norge trenger denne typen kompetanse samtidig som vi satser ytterligere på å øke kompetansen mot grønne næringer, sier Turmo til Universitas.

Powered by Labrador CMS