Arbeidsliv

Oljestreiken er over.

Oljestreiken er over

– Etter tre uker med streik fikk Industri Energi gjennomslag for kravet om å utjevne lønnsforskjellene mellom oljeserviceansatte og andre oljearbeidere, sier forhandlingsleder i Industri Energi, Ommund Stokka.

Publisert Sist oppdatert

Partene i oljeserviceoppgjøret kom tirsdag til enighet. Dermed avsluttes oljeservicestreiken.

Det skriver Industri Energi på sine nettsider.

Vi får en varig endring av lønnsmatrisen som våre medlemmer vil tjene på, sier forhandlingsleder i Industri Energi, Ommund Stokka i en pressemelding.

På ti år vil en fagarbeider kunne tjene opptil 199 000 kroner mer på vårt oppgjør enn på Safe sitt.

– Dette representerer en formidabel økning for fagarbeiderne innen oljeservice i forhold til det som vi ble tilbudt. Dette satt svært langt inne hos arbeidsgiverne, sier Stokka.

Reddet oljeserviceavtalen

Stokka sier at det ikke er mulig å forklare årets oljeserviceoppgjør uten å si noe om Safe.

– Safe har i dette tariffoppgjøret ofte forklart at de satte seg i førersetet under forhandlingene. I realiteten har de stjålet «OSA-bilen» vår, for så å kjøre den i grøfta. Vi måtte dra den opp igjen, ta den en tur innom oppretter før vi kjørte den i mål. Selvsagt har bilen merker etter dette, sier han.

Oppgjøret innebærer at oljeserviceansatte får et generelt tillegg fra streikens slutt på 3100 kroner. Fra 1. januar 2017 får medlemmene ytterligere 9100 kroner. Dette kommer i stedet for ansiennitetsopprykk.

Industri Energi har også fått gjennomslag for kravet om samme nattillegg som operatør/boring/forpleining altså 1,50 kroner.

Fra 1. januar 2018 lages et nytt lønnstrinn i matrisens B og C. Det betyr at topplønnen øker med ytterligere 12.000 kroner i tariffperioden. Industri Energi har fått på plass en tekst om lokale forhandlinger.

Uaktuelt å diskutere arbeidstidsordninger

Norsk olje og gass fikk i sommer med seg Safe på et forpliktende utvalg om arbeidstidsordninger.

«Et utvalg der det er enighet om at våre arbeidstidsordninger er kostnadsdrivende,» skriver de i pressemeldingen.

Dette var uaktuelt for Industri Energi å bli med på.

– Vi skal i isteden sette oss sammen med arbeidsgiverne for å forbedre lønnsmatrisen til oljeservice. Dette skal være klart til tariffoppgjøret i 2018, dersom medlemmene våre vil dette, sier Stokka.

Ønsker en demokratisk prosess

Industri Energi ønsker en demokratisk prosess på utviklingen av våre lønns- og arbeidsvilkår. Derfor sendes resultatet til uravstemning.

– Vi håper alle deltar i uravstemningen. Forhandlingsutvalget anbefaler våre medlemmer å stemme ja til oppgjøret, sier Stokka.

Han takker alle som har bidratt under streiken

– Mange har gjort en helt utrolig innsats under denne streiken. Spesielt vil jeg trekke fram alle de streikevaktene som har gjort en fantastisk jobb på heliporter fra Hammerfest i nord til Sola i sør. Uten dere, hadde vi ikke kommet i mål, sier Ommund Stokka.

Tok ut 300 i streik

– Vi er naturligvis fornøyde med at streiken er avsluttet. Vårt mantra i forhandlingene har vært måtehold og ydmykhet overfor den svært krevende situasjonen industrien og dens mange ansatte befinner seg i. Nå har vi funnet en løsning gjennom omdisponering av lønnsmidler, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en pressemelding.

Streiken begynte onsdag 21. september klokken 07.00. Etter 20 dager ble Norsk olje og gass og Industri Energi enige om en ny avtale tirsdag klokken 14.00.

Industri Energi har under konflikten tatt ut om lag 300 medlemmer i streik i Schlumberger Norge AS, Baker Hughes Norge AS, Halliburton AS, Oceaneering AS og Oceaneering Asset Integrity AS. Som direkte og indirekte følge av dette har i underkant av 600 personer blitt permittert i Norsk olje og gass' medlemsselskaper.

I tillegg har Norges Rederiforbund varslet om over 1700 permitteringer blant riggselskapene i løpet av streiken.

Powered by Labrador CMS