Arbeidsliv

Oslo skårer som vanlig godt i NHOs kommune-NM.

– Omstillingen har kommet godt i gang

Årets kommune-NM preges av nedturen i oljesektoren, men positiv utvikling i innlandet fungerer som en motvekt.

Publisert Sist oppdatert

Det årlige kommune-norgesmesterskapet arrangeres av NHO i samarbeid med Vista Analyse, og rangerer norske kommuner og regioner etter 21 indikatorer som skal gjenspeile «vekstkraft og attraktivitet for næringslivet.»

Som tidligere år topper Sola kommune rangeringen, til tross for at arbeidsledigheten har gått kraftig opp på grunn av oljekrisen. På plassene etter kommer Bærum og Oslo, også som tidligere år. De høyest rangerte regionene er Akershus vest, med Asker og Bærum høyest, foran Oslo og Nord-Jæren.

– Resultatene av årets kommune-NM tegner et tydelig bilde av en oljenæring i krise. Men vi ser også at omstillingen har kommet godt i gang og at nedturen i oljenæringen til en viss grad motveies av en positiv utvikling i mer tradisjonell industri, sier direktør for næringspolitikk i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, Ingebjørg Harto, til dn.no.

Bunnen kan likevel være nådd, tror hun, og legger til at «det er mange indikasjoner på at 2016 vil være bunnåret for oljenæringen, og at aktiviteten vil ta seg opp igjen i 2017.»

Tilbakegang på vestlandet

Hovedforskjellen fra tildligere år er den klare tilbakegangen i Rogaland, som er fylket med flest kommuner med negativ utvikling. Hele 73 prosent av kommunene i fylket faller på rangeringen.

– Her er det meget store negative endringer for arbeidsmarkedsindikatorene for alle kommuner. Sola er unntatt, selv om arbeidsledigheten har økt kraftig. Sola har mye å gå på når det gjelder yrkesfrekvenser, inntektsnivå, kompetanse og demografi. Det er de mindre industrikommunene i Rogaland som er hardest rammet, skriver NHO i pressemeldingen.

Fremgang i innlandet

Fylket med størst andel kommuner med fremgang er Vestfold, men det er i innlandet kommunene har sterkest fremgang.

– I Innlandet er det det klar fremgang for alle de større by-kommunene. Industrikommunen Vestre Toten går 65 plasser frem. Andre kommuner i Innlandet som rangeres høyt er gjerne typiske reiselivskommuner og kommuner med utdanningsplasser for høyere utdanning. I Sogn og Fjordane er det også mange interessante kommuner som går frem. For Nord-Norge er ikke fremgangen så markert som i fjor, men også i år er mange havbruks- og reiselivskommuner i klar fremgang, heter det i meldingen.

Som tidligere år ligger de høyest rangerte kommunene på det sentrale Østlandet, langs Sørlandskysten, og oppover Vestlandskysten til Bergensområdet. I tillegg skårer byer langs kysten opp til Tromsø godt. Disse kjennetegnes av høy befolkningstetthet, ligger nær universiteter, eller er preget av næringsklynger innenfor petroleum og teknologi.

Kommunene som er lavest rangert ligger i Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark og i grensetraktene mot Sverige på Østlandet.

Powered by Labrador CMS