Ledelse

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Grete Ellingsen.

Omstillingsmillioner gir magre resultater

Kommuner og regioner med en stor nedgang i antall sysselsatte har fått 280 millioner over statsbudsjettet til omstillingstiltak.

Publisert Sist oppdatert

Det viser tall fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Kommunal Rapport skriver om Meløy kommune, som snart har brukt opp 100 av omstillingsmillionene, uten at kommunen er i nærheten av å få arbeidsplassene tilbake etter kollapsen til solcelleprodusenten REC i 2012.

Innovasjon Norge rapporterer årlig om resultatene som er oppnådd. For 2015 kan de skilte med følgende omstillingsresultater:

Nye arbeidsplasser: 518

Sikring av arbeidsplasser: 74

Nye bedrifter 2015: 78

Statssekretær Grete Ellingsen i Kommunal og moderniseringsdepartementet sier til Kommunal Rapport at omstillingsarbeid er krevende:

– Det er ofte vanskelig å måle og synliggjøre resultater på kort sikt. Men vi ser jo at noen kommuner som har fått omstillingsmidler kan vise til ganske gode resultater på kort sikt, mens andre ikke kan det. Det er et varierende bilde, sier hun.

Etter fire år med omstilling, peker Ellingsen på fallgruver, som feil i forventninger eller misforståelser om opplegget, press fra mange aktører på midler, for høye forventninger om resultater på kort tid, manglende informasjon, overdreven konsulentbruk samt manglende forankring både politisk, i næringslivet, blant viktige aktører og blant befolkningen generelt.

– Ingen omstillingssaker er like, sier hun til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS