Arbeidsliv

Operaansatte frykter nytt pensjonsforslag

Kulturdepartementet går trolig inn for en pensjonsordning som kan frata dansere og sangere ved Den Norske Opera og Ballett millioner av kroner i pensjon.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Klassekampen.

I løpet av høsten skal Kulturdepartementet legge fram et nytt forslag til operapensjonslov. Trolig innebærer forslaget at tidligpensjon erstattes av tre års etterlønn.

– Hvis dette går gjennom i Stortinget, vil det fullstendig rasere vår fremste kulturinstitusjon, sier nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon til Klassekampen.

Hun sier Kulturdepartementet har gitt signaler om at retten til pensjonsytelser fram til fylte 67 år skal fjernes i det nye forslaget, og at de ansatte i stedet skal få tilbud om tre års etterlønn for omstilling til nye jobber. Det kan være krise for operasangere og ballettdansere som har spesielt lav pensjonsalder.

– De er livredde. De har valgt denne karriereveien med tidlig aldersgrense, vel vitende om at pensjonen var en del av hele pakken. Og så risikerer de nå å stå ribbet tilbake midtveis i karrieren, sier Thomassen.

Bakgrunnen for det nye forslaget er de store økonomiske problemene dagens pensjonsordning har påført Operaen. Pensjonsutgiftene økte fra 21 millioner kroner i 2006 til 177 millioner i fjor. (

Powered by Labrador CMS