Samfunnsansvar

Oppgjøret etter Deepwater Horizon klart: Kan skrive av det meste på skatten

Publisert Sist oppdatert

Alle som er opptatt av miljøødeleggelser, finansiell risiko og HMS innen olje- og gass har fulgt rettsaken mot BP etter Deepwater Horizon-ulykken nøye. 11 mennesker døde og olje lakk ut i gulfen utenfor New Orleans etter en eksplosjon på riggen for 6 år siden nå i april.

Utfallet av saken får blant annet konsekvenser for hvordan oljeselskapene sikrer seg mot lignende ulykker i fremtiden.

Og nå er det endelige oppgjøret med myndighetene avgjort. Det endte med en et forlik på 20 milliarder dollar, om lag 167 milliarder norske kroner. Til sammenligning hadde BP en kontantstrøm fra driften på 19,1 milliarder dollar i 2015. Forliket er det største som amerikanske myndigheter har inngått med et enkelt selskap. Men hele 15 milliarder kan anses som en forretningsmessig kostnad som dermed bidrar til å redusere selskapets skatt.

Private søksmål gjenstår

Det gjenstår fortsatt å bli enige om forlik med bedrifter og enkeltpersoner som ble skadelidende av ulykken. Ifølge Financial Times har BP til nå satt av over 55,5 milliarder dollar til å dekke skader, opprydning og bøter.

Avisen viser til at selskapet inngikk en separat avtale om å betale ut 4,5 milliarder dollar i 2012, og til nå har BP betalt ut 6,9 milliarder dollar til tusenvis av selskaper som mener de har krav på erstatning.

Ingen må i fengsel

Det ble tidligere i år avgjør at ingen må i fengsel. Riggsjefen som var på jobb på Deepwater Horizon i Mexicogolfen under eksplosjonen i 2010 ble tidligere i år frifunnet for å ha hatt noe ansvar for oljeutslippene etter ulykken. Dermed ble heller ingen fengslet for ulykken.

Robert Kaluza var sjef om bord på oljeriggen da en voldsom eksplosjon førte til at elleve personer mistet livet og millioner av liter olje lekket ut i Mexicogolfen.

Kaluza sto tiltalt for brudd på amerikansk forurensningslovgivning som følge av skadene oljen påførte strendene og livet langs kysten.

Aktoratet framholt at Kaluza hadde handlet grovt uaktsomt da han leste av en trykktest feil. Denne ville ha advart om at olje og gass i de undersjøiske lagrene var i ferd med å stige opp i riggens systemer.

En jury i New Orleans valgte å frifinne ham, i det som var påtalemyndighetens siste sjanse til å få fengslet noen for ulykken.

Kurt Mix ble i 2013 funnet skyldig i å ha slettet tekstmeldinger fra ledelsen i et forsøk på å skjule omfaget av kunnskapen om ulykken. Men aktoratet droppet disse anklagene da han gikk med på å erklære seg skyldig i et mindre forhold.

Powered by Labrador CMS