Nyskaping

Ifølge flere rapporter slukes Yahoo! Inc. av Verizon i dag, amerikansk tid.

Oppkjøpet av internettpionéren Yahoo kan gi Facebook og Google konkurranse

Verizon kjøpte i dag Yahoos kjernevirksomhet for drøye 40 milliarder kroner. Det kan være (om)starten på nok en nettgigant.

Publisert Sist oppdatert

Det var Bloomberg Technology som før helgen meldte at det amerikanske telekom-selskapet Verizon kom til å gjennomføre kjøpet av Yahoo! Inc. mandag.

Rundt 13-tiden ble oppkjøpet bekreftet!

Prisen er beskjedne 4,83 milliarder dollar, eller drøye 40 milliarder norske kroner, opplyser Verizon, Yahoo og AOL i en felles pressemelding. Salget inkluderer ikke Yahoos kontanter, deres aksjeposter i Alibaba Group Holdsings, deres aksjer i Yahoo Japan (35%), samt andre mindre investeringer. Salget går ikke gjennom før i 2017, siden aksjonærer og aktuelle myndigheter må godkjenne transaksjonen.

Restene av det opprinnelige Yahoo! Inc. bytter snart navn, og skal børsnoteres som et investeringsselskap.

Kursendring

Bakgrunnen for kjøpet skal være Verizons ønske om en posisjon av betydning i det digitale annonsemarkedet, noe de for tiden ikke har. Det anslås at Facebook og Google til sammen har rundt halvparten av markedet i sin hule hånd, melder Quartz. Nøyaktig hvilken form Yahoo vil få etter oppkjøpet er usikkert, men Verizon har de siste årene økt sine investeringer i digitale medier, og eier blant annet Huffington Post, TechCrunch og AOL. Sistnevnte ble kjøpt opp så sent som i mai 2015.

– For litt over et år siden kjøpte vi AOL for å forbedre vår strategi rundt å gi forbrukere, utviklere og annonsører en bedre forbindelse på tvers av skjermer. Oppkjøpet av Yahoo setter Verizon i en svært konkurransedyktig posisjon som et mobilt medieselskap i verdenstoppen, og vil hjelpe til med å akselerere våre inntekter i digital annonsering, sier styremedlem og administrerende direktør i Verizon, Lowell McAdam, i en pressemelding.

Med en omfattende medieportefølje inkludert Yahoo mail, avisinnhold, samt internett- og mobilteknologi-tjenester ligger det til rette for at Verizon kan skape et produkt som skal kjempe med Facebook og Google.

– Avtalen vitner om en tydelig endring i stategi hos Verizon, sier analytiker Craig Moffett ved MoffettNathanson, ifølge Bloomberg.

– De prøver å skape inntekter gjennom trådløs teknologi på en helt ny måte. I stedet for å ta betalt for kundetrafikk, går de over til å ta betalt for antall som ser annonser, sier Moffett.

Har slitt

Tidligere har det vært spekulert i om den britiske tabloidavisen Daily Mail, ofte rapportert som verdens mest leste, ville kjøpe Yahoo. Men nå virker det altså som at det er Verizon som stikker av med restene av internettpionéren.

Yahoo har i lengre tid kjempet for å bestå som et eget selskap. Blant annet hentet de i 2012 den erfarne forretningskvinnen og dataingeniøren Marissa Mayer fra Google (hvor hun hadde vært nesten helt fra starten - 1999), som siden den gang har vært administrerende direktør i selskapet. Under Mayers ledelse har selskapets aksjeverdi falt med over 30 prosent. Fram til april i år rapporterte selskapet om en omsetningen i selskapet på 1,09 milliarder dollar - et fall på 11 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Da leverte selskapet et overskudd på 22 millioner dollar. I mai tapte selskapet en kontrakt med mobilkjempen AT&T, som hadde vært deres samarbeidspartner i over 15 år.

Gigantfallskjerm

Mayers situasjon er ennå ikke bekreftet, men ifølge Bloomberg vil Verizon ikke ha henne med i neste kapittel for Yahoo, og vil tilbys en fallskjerm på hele 490 millioner kroner.

I pressemeldingen fra selskapet gis det derimot ingen indiksjoner på at Mayers forlater sin posisjon.

– Yahoo er et selskap som har forandret verden, og vil fortsette å gjøre det gjennom denne kombinasjonen med Verizon og AOL. (...) Jeg gleder meg til å utvide vårt momentum gjennom denne transaksjonen, sier hun i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS