Arbeidsliv

Nedgang i oljeindustrien fører til økt ledighet blant innvandrere fra vestlige EU-land.

Øst-europeere har tatt halvparten av alle nye jobber i Danmark

I Norge gikk 3 av 4 nye jobber til innvandrere i 2014.

Publisert Sist oppdatert

Mellom 2013 og 2015 ble det skapt 52350 nye arbeidsplasser i Danmark. Av disse har om lag 35.000 gått til arbeidsinnvandrere fra øst-Europa. Det melder Berlingske tidende som viser til en analyse av Nykredit.

Det er først og fremst rumenere og polakker som har tatt disse nye jobbene som er skapt i industrien og rengjøringsbransjen.

Undersøkelsen viser kanskje aller tydeligst hvor vanskelig det er å skape nye jobber som også er godt nok betalt til at dansker er villige til å ta dem. Det er derfor ingen som så langt har tatt til orde for at innvandrere stikker av med jobbene.

Norge

De ferskeste tallene fra SSB viser at innvandrere også tar de aller fleste nye jobber i Norge. Tallene for 2015 blir klare 8. juni, men i 2014 gikk 23.400 av 31.000 nye jobber til innvandrere. Det er 75,5 prosent.

2015-tallene vil i større grad bære preg av den økende ledigheten i Norge.

– Den økende ledigheten vil helt klart gi seg utslag i denne statistikken, men vi kan ikke si hvordan ennå, sier Bjørn Olsen i SSB.

Tidligere har man sett at det ofte er næringer med mange innvandrere som kutter kraftigst i dårligere tider.

– Vi har allerede sett en økning i ledigheten blant innvandrere fra EU-landene, og det skyldes at de ofte jobber i konjunkturutsatte næringer som oljebransjen, sier Olsen.

Så langt er det faktisk innvandrere fra vestlige EU-land som har hatt den største økningen i ledighet. Men dette er også en mindre gruppe i utgangspunktet.

Powered by Labrador CMS