Arbeidsliv

Passe mye stress = topp prestasjon

Tenker du at du vil bli mer produktiv hvis du klarer å stresse helt ned?

Publisert Sist oppdatert

Stress på sitt verste kan være en risiko for helsa, men passe mye stress kan være bra for produktiviteten, for eksempel på jobb. Harvard-professor Francesca Gino har skrevet om stressets fordeler og ulemper i et innlegg hos hbr.org, og viser blant annet til «The Yerkes-Dodson law», en stressmodell fra Robert M. Yerkes og John D. Dodson.

Modellen er en kurve som forteller at vi leverer bedre resultater jo mer mentalt stresset vi er, men bare inntil et visst punkt. Når stressnivået blir for høyt faller evnen til å levere gode resultater. Hvor bratt kurven er opp til og ned fra toppunktet varierer imidlertid med hvor komplekse oppgavene er og med hvor velkjente oppgavene er for oss.

Hvis stressnivået ditt er for høyt, anbefaler Gino følgende strategier for å få det ned:

  • Skaff deg mer kontroll
    Let etter måter som gjør at du kan øke kontrollen over arbeidet ditt. Økt kontroll over egen hverdag reduserer stressnivået.
  • Let etter muligheter hvor du kan være autentisk
    Mange sitter med en følelse av at de ikke er autentiske på jobb, hevder Gino. De sier ikke hva de selv mener og setter ikke sin egen agenda. Forsøk å være mer autentisk. Det er mindre stress å være seg selv.
  • Lag deg noen ritualer
    Noen faste ritualer, som du ikke trenger å bestemme deg for - du bare gjennomfører, kan bidra til å redusere stressnivået.
Powered by Labrador CMS