Nyskaping

Pensjonsutgifter ga forskningen negative resultater

Driftsinntektene øker for norske forskningsinstitutter. Men samlet driftsresultat går i 35 millioner i minus. Økte pensjonsutgifter får skylda.

Publisert Sist oppdatert

Samlet driftsresultat hos alle forskingsinstituttene i 2015 var på minus 35 millioner kroner, skriver Forskningsrådet i en artikkel på sine nettsteder i dag. Dette er en forverring på 250 millioner kroner sammenlignet med 2014.

De dårligere driftsresultatene er påvirket av at flere institutt har gjennomført en omlegging av pensjonssystemene sine i 2015, heter det. Driftsresultatene reflekterer derfor ikke nødvendigvis resultatet av FoU-virksomheten ved instituttene, skriver Forskningsrådet.

Driftsinntektene var på vel 9,5 milliarder kroner i 2015. Dette er en økning på vel 0,7 milliarder eller åtte prosent sammenlignet med 2014. Siden 2011, har instituttene hatt en samlet nominell vekst i inntektene på knappe 16 prosent, skriver Forskningsrådet.

Miljøforskning har størst vekst

Forskningsinstituttsektoren er gjerne delt inn i fire forskningsarenaer, med flere institutt tilknyttet hver enkelt arene. De fire er:

  • Teknisk-industrielle institutt
  • Primærnæringsinstitutt
  • Samfunnsvitenskapelige institutt
  • Miljøinstitutt

Størst vekst i perioden 2011–2015 har miljøinstituttene hatt med 22 prosent, deretter følger de samfunnsvitenskapelige instituttene med 20 prosent, de teknisk-industrielle instituttene med knappe 17 prosent, og primærnæringsinstituttene med seks prosent.

De teknisk-industrielle instituttene er fortsatt den største instituttgruppen av de fire, og hadde i fjor 51,3 prosent av de totale driftsinntektene.

Powered by Labrador CMS