Samfunn

Det er ventet bedre tider for norsk økonomi.

Pilene peker oppover fra og med 2017

Konjunkturbunnen etter oljenedturen nærmer seg, fastslår SSB i økonomisk rapport.

Publisert Sist oppdatert

Når vi går inn i siste kvartal av 2016, er Statistisk Sentralbyrå (SSB), Norges Bank og Finansdepartementet enige om at det har vært et labert år. Prognosene for bruttonasjonalproduktet for hele året ligger og vaker på under en prosent. Både sentralbanken og Finansdepartementet venter at bnp vil ligge på nærmere null prosent.

2017, derimot, blir et bedre år, ifølge prognosene. SSB viser til at oljeprisene har tatt seg opp etter de lave nivåene tidligere i året, men underslår ikke at det står dårlig til i norsk petroleumsvirksomhet.

«Etter om lag nullvekst gjennom andre halvår i fjor, har veksten i fastlandsøkonomien tatt seg litt opp gjennom første halvår i år», skriver SSB. Det skyldes at fastlandsinvesteringene har økt, samtidig som det har vært en økning i boligbygging.

Viktige faktorer bak utviklingen er fortsatt fall i oljeinvesteringene, markert nedgang i importen og et svakt fall i eksport.

I SSB-rapporten «Økonomiske analyser» venter SSB, Norges Bank (NB) og Finansdepartementet (FIN) en oppsving fra og med 2017:

Lavere rente har stimulert investeringene

Norges Banks pengepolitikk får mye av æren for at ikke nedgangen i økonomien har vært verre. Styringsrenta er satt ned ett prosentpoeng siden 2014. Sentralbanken har lagt opp til ytterligere rentekutt, men nå tror landets største meglerhus, DNB og Nordea Markets, at banken lar renta ligge i ro på 0,5 prosent. SSB venter at styringsrenta blir liggende på 0,5 prosent frem til 2019.

«Lavere renter har stimulert investeringene – spesielt i bolig – men også bidratt til kronesvekkelsen som har stimulert ute- og hjemmekonkurrerende virksomhet», skriver SSB.

Selv om krona har styrket seg noe siden begynnelsen av året og SSB venter en liten oppgang fremover, var den per 13. September 23 prosent lavere enn toppnivået i februar 2013.

Sysselsettingen har også tatt seg noe opp i 2016, men et svekket arbeidstilbud har ført til at ledigheten er opp med 1,5 prosentpoeng fra 2014 til 4,8 prosent.

DNB Markets kommenterer i sin morgenrapport at SSBs anslag er optimistiske sammenlignet med deres forventninger.

«Vi venter en mer forsiktig vekstoppgang og at ledigheten skal stige ytterligere noe og toppe ut på 5,0 prosent i 2018», skriver DNB.

Gjedrem advarer mot oljepengebruken

For å stimulere den svekkede økonomien økte regjeringen oljepengebruken i årets statsbudsjett med 22,6 milliarder kroner fra 2015 til 2016.

Den tidligere sentralbanksjefen Svein Gjedrem advarer i Dagens Næringsliv mot å «knuse gullkalven» og fortsette å ta stadig mer midler fra oljefondet og

– Om en valgperiode til er det eventyret kanskje over – der man bare kunne øke oljepengebruken uten å trekke på selve hovedstolen i oljefondet – selve den oppsparte kapitalen. Det vil være et kritisk punkt, sa han under et foredrag hos finansselskapet Opus Capitas, ifølge DN.

Gjedrem viste til kraftige pensjonsutgifter som vil komme med eldrebølgen, og oppsummerte at Norge vil trenge et ekspansivt næringsliv, gode markeder, omstillingsevne og lavere kostnadsnivå.

Powered by Labrador CMS