Europa

Piratpartiet har gjort seg bemerket tidligere. Nå seiler de opp som favoritter til å vinne nyvalget på Island. Bildet er fra valginnspurten i Sverige, hvor Piratpartiet også har stort støtte.

Pirater seiler opp som favoritter på Island

Piratpartiet vokser i popularitet etter Panama-avsløringene og framstår som klar favoritt til å vinne nyvalget på Island.

Publisert Sist oppdatert
Dersom valget skulle holdes i dag, ville det vært nærmest umulig å unngå at Birgitta Jonsdottir og hennes parti tar over makten på sagaøya. En fersk meningsmåling viser nemlig at det lille partiet får 43 prosents oppslutning blant folket.

Piratpartiet ble opprettet i 2012 av aktivister og andre personer som sto utenfor de etablerte partiene. Det siste året har partiet toppet meningsmålingene konstant, men den siste skandalen rundt avtroppende statsminister Sigmundur Gunnlaugsson har løftet «piratene» ytterligere.

– Nasjonen har bestemt at nok er nok. De viser tydelig at de vil ha noe nytt og annerledes. Og av en eller annen grunn er dette nye mitt politiske parti, sier partileder Jonsdottir til Reuters.

Kaotisk

Kaoset ble komplett etter avsløringene i de lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca. De viste at statsminister Gunnlaugsson sammen med kona hadde registrert et selskap på De britiske jomfruøyene. Selskapet hadde millionkrav i de islandske bankene som kollapset under finanskrisen.

Siden mandag har rasende islendinger demonstrert foran Alltinget i Reykjavik med krav om at Gunnlaugsson går av. Han erstattes av partifellen Sigurdur Ingi Johansson, noe som bare ser ut til å ha økt støtten til Piratpartiet, som kjemper for gjennomsiktighet.

– Piratpartiet praktiserer en annen type politikk, og det er noe jeg ønsker. Jeg vil at regjeringen går av, og at det holdes nyvalg, sier bibliotekaren Oskar Arni Oskarsson (64) fra Reykjavik.

Statsminister?

Onsdag kveld lovet den islandske koalisjonsregjeringen, som består av Framskrittspartiet og Selvstendighetspartiet, at det skal holdes nyvalg på øya til høsten. Det har også Piratpartiet gått med på.

Partiet har vokst markant siden forrige valg for tre år siden. Da fikk det 5,2 prosent av stemmene og tre seter i nasjonalforsamlingen. De holdes av Jonsdottir, Helgi Hrafn Gunnarsson og Asta Gudrun Helgadottir. Hvem som kan bli statsminister, om piratene skulle vinne valget i høst er usikkert, men Jonsdottir slår fast at hun ikke fisker etter jobben.

– Det er ikke noe jeg drømmer om. Jeg hadde faktisk et mareritt om det for lenge siden, og det skrev jeg ned til et dikt, sier hun.

Kjemper for endring

Jonsdottir ga ut sin første diktsamling allerede som 22-åring. Hun har bakgrunn som en sterk støttespiller av WikiLeaks og sier favorittordet hennes er revolusjon. Hun beskriver seg selv som en politiker som legger press på folkevalgte som gjør «uakseptable ting».

Jonsdottir sier Piratpartiet er en del av den globale bevegelsen for endring, som inkluderer den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders og den greske statsministeren Alexis Tsipras' parti Syriza.

– Vi lever i en tid der vi ser virkelig store, endringsvillige krefter, der allmennheten veldig tydelig uttrykker at de ønsker en annen type ledelse og mer engasjement.

– Særlig har jeg sett det med Podemos i Spania og Femstjernersbevegelsen i Italia, sier hun.

Powered by Labrador CMS