Europa

Polen ser til Ungarn

Polen har fått en viktig støttespiller i Ungarn, som ikke vil høre snakk om sanksjonstrusler fra EU.

Publisert Sist oppdatert
Utviklingen i Polen etter regimeskiftet i oktober bekymrer i EU.

Partiet Lov og rettferdighet har på få måneder fått vedtatt omstridte lovendringer som styrker kontrollen over offentlige medier og forfatningsdomstolen. Flere viktige posisjoner er blitt fylt av partiets støttespillere.

Neste uke blir Polen tema i EU-kommisjonen. Den har mulighet til å sette i gang en prosedyre som i ytterste konsekvens kan ende med sanksjoner. Men polakkene har fått en viktig støttespiller i Ungarns statsminister Viktor Orbán.

– EU bør ikke tenke på å ta i bruk noen form for sanksjoner mot Polen. Det vil kreve full enighet, og Ungarn vil aldri støtte noen form for sanksjoner mot Polen, sier Orbán i et radiointervju.

Bånd

Samtidig bygges det tettere bånd mellom Orbán og Lov og rettferdighets mektige leder Jaroslaw Kaczynski.

De to er forskjellige på viktige områder. Der Ungarn også søker mot Russland, er Polen blant EUs mest Russland-kritiske. Men de har flere sammenfallende meninger innen nasjonalkonservativ så vel som euro- og innvandringsskeptisk politikk.

Begge anklages også for å feste grepet om makten på bekostning av demokratiske prinsipper, men nyter samtidig støtte fra et flertall i nasjonalforsamlingen.

Avisa Financial Times mener Kaczynskis Polen har funnet en modell i Orbáns Ungarn, og onsdag møttes de to til et seks timer langt møte.

– Vi er ikke enige i ett og alt av Ungarns politikk. Det er forskjeller. Men det betyr ikke at det ikke er delte interesser, sier Polens visestatsminister Piotr Glinski om de to landene som ble EU-medlemmer i 2004.

Følger tett

I Brussel følger man utviklingen i EUs sjette største økonomi Polen tett, slik man gjorde i Ungarn da Orbán kom til makten for fem år siden. Han endret vilkårene for både presse og rettsvesen, men EU innførte ikke straffetiltak.

Nå har imidlertid EU nye regler på plass som kan bety at polakkene møter en annen holdning dersom lederne i Brussel mener utviklingen utgjør en trussel mot rettsstaten.

Foreløpig har kommisjonspresident Jean-Claude Juncker tonet ned sanksjonsretorikken og sagt han ikke vil «overdramatisere».

– Vi går konstruktivt fram. Vi går ikke løs på Polen, sa han denne uka mens Kommisjonen analyserer svaret polakkene har sendt til Brussel om medieloven.

Avviser

I Polen svarer man med å kalle kritikken av utviklingen siden oktober for hysteri som er pisket opp av opposisjonen.

Senere i januar setter president Andrzej Duda kursen for Brussel, og statsminister Beata Szydlo sier ifølge nyhetsbyrået DPA at Polen kommer til å «rydde opp i løgnene».

Den nye medieloven vil ifølge presidentrådgiver Malgorzata Sadurska gjøre det mulig for Polen å ha “troverdig og objektiv statspresse».

Powered by Labrador CMS