Samfunnsansvar

På grensen: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og politisjef Hans Møllebakken på Storskog grensestasjon på grensen mellom Norge og Russland.

Politiet frykter ny asylstrøm over Storskog

Justisdepartementet er orientert om at det skal befinne seg flere personer i Russland som akter å ta seg over grensen til Norge. Onsdag ble to personer stanset på russisk side av grensen.

Publisert Sist oppdatert

En kvinne med et barn i tenårene ble onsdag nektet å krysse grensen fra Russland til Norge over Storskog. Ingen av dem hadde visum til Schengen-området, opplyser politiet. De to kom med sykkel, og de to landenes grensemyndigheter møttes deretter mellom landene.

– Det ble informert fra russisk side om to som ikke hadde visum til Schengen, og spurt om de trengte det for å komme til Schengen. Svaret var ja, sier politiets operasjonsleder, Svein Erik Jacobsen, til iFinnmark.

Politistasjonssjef Hans Møllebakken i Kirkenes frykter at det når som helst kan komme en ny strøm av asylsøkere over grensen. Hendelsen med de to personene onsdag førte til at politiet opprettet en fremskutt grensekontroll der papirer og kjøretøy ble grundig sjekket, melder NRK.

Justisdepartementet opplyser til VG at de er orientert om at det skal befinne seg personer på sykkel på den russiske grensestasjonen Boris Gleb som antakelig har til hensikt å reise til Norge.

I slutten av september kom en russisk statsborger Storskog og forsøkte å søke asyl, men ble sendt i retur etter kort tid. Dette var første tilfellet siden 30. november i fjor at en asylsøker har kommet til grensestasjonen på den norskrussiske grensen.

Gjerde og streng bevoktning

Regjeringen mener det er avgjørende å styrke kontrollen etter at det kom 5.500 asylsøkere over den norsk-russiske grensen på Storskog, og har blant annet bygget et 200 meter langt og 3,5 meter høyt grensegjerde 100 meter ut i terrenget på hver side av den nye porten på selve grensestasjonen på Storskog. Gjerdet skal hindre at noen sniker seg ubemerket inn i landet, og har en prislapp på 4 millioner kroner, eller 20.000 kroner meteren. Norge trår imidlertid Russland noen centimeter for nær med det omstridte grensegjerdet. Nå må 50 meter av gjerdet flyttes.

– Vi har foretatt nye målinger, og da har vi i samråd med grensekommissæren bestemt at den nederste delen av gjerdet må justeres fra 1 centimeter på det minste til 15 centimeter på det meste, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til VG nylig.

I grenseavtalen mellom Norge og Russland heter det at en fire meter bred sone langs hele den 196 kilometer lange grenselinjen skal være uten hindringer.

Powered by Labrador CMS