Samfunn

Politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politiet slakter eget HMS-arbeid etter Monika-saken

Deler av arbeidsmiljøet til politiet i Hordaland er preget av dårlig ytringsklima, manglende tillit og dysfunksjonell sosial samhandling, framgår det av en intern gransking i kjølvannet av Monika-saken.

Publisert Sist oppdatert

Bergen (NTB): Deler av arbeidsmiljøet til politiet i Hordaland er preget av dårlig ytringsklima, manglende tillit og dysfunksjonell sosial samhandling, framgår det av en intern gransking i kjølvannet av Monika-saken.

Konklusjonene i en grundig gjennomgang av HMS-situasjonen (helse, miljø og sikkerhet) i politidistriktet, som fra nyttår gikk inn i Vest politidistrikt, inneholder sterk kritikk ifølge Bergens Tidende.

Over flere punkter rettes det kraftig kritikk mot problemområder som kan ha hatt vesentlig betydning for at Monika-saken ikke ble skikkelig etterforsket, til tross for blant annet Robert Schaefers kritikk mot sakshåndteringen.

«Dysfunksjonell samhandling»

Granskingen konkluderer blant annet med følgende:

* Dårlig ytringsklima og dysfunksjonell sosial samhandling på enkelte sentrale arenaer på grunn av manglende tillit og mangel på trygge rammer.

* Dårlig læringskultur.

* Arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS) i Hordaland politidistrikt preges av manglende åpenhetskultur og mangler forankring på toppnivå.

* HMS-ansvaret har svak forankring på politimesternivå og er for dårlig organisert.

HMS ikke prioritert

HMS-arbeidet blir ikke prioritert, er ikke forankret i ledelsen og HMS-kompetansen er for dårlig både hos ledelse og ansatte. I tillegg peker granskerne på at ressurssituasjonen ikke samsvarer med oppgavene politidistriktet er satt til å løse.

– Problemene er blitt veldig synlige for oss, spesielt det siste året. Da har vi sett følgene av et HMS-arbeid som ikke har fungert, blant annet gjennom håndteringen av varslerne knyttet til Monika-saken, sier nestleder Ørjan Hjortland i Politiets Fellesforbund i Hordaland.

Powered by Labrador CMS