Annonse
Leder for Tankesmien Agenda Marte Gerhardsen tar gjerne rollen som Kirsten giftekniv for partiene i sentrum og på venstresiden i norsk politikk. Foto: NTB-scanpix.

Politikkbloggen: Rydder dansegulvet for sentrum-venstre-flørt

Partiene er i gang med å finslipe partiprogrammene sine før valgkampen i 2017. Både Sp, Høyre, Frp og Venstre har allerede kommet med flere forslag.

Tankesmien Agenda håper en gnist kan tennes når de tirsdag inviterer partiene i sentrum og på venstresiden til felles stevnemøte – ett år før neste stortingsvalg.

Senterpartiet vil fjerne 175 livssynsmillioner til utenlandske statsborgere.

Høyre har lagt frem sitt utkast for det nye partiprogrammet. Et av hovedpunktene var mål om null utslipp fra transportsektoren i fremtiden. 

To velferdsgoder som står overfor endringer er kontantstøtten og barnetrygden.

Både Høyre, Frp og Venstre vil ha endringer eller helt fjerne barnetrygden. Og både Høyre og Frp vil droppe statlig kontantstøtte.

Dermed ser det ut til at familiepolitikk kan en sentral rollle i den kommende valgkampen. Her kan forholdet på borgerlig side forsures, dersom KrF som kontantstøtens mor, blir utfordret for tøft. I tillegg blir det spennende å se på hva venstresidens partier mener om barnetrygden. Det har tidligere vært vanskelig for Arbeiderpartiet å enes om både behovsprøving eller alternativer til dette velferdsgoden.  

Andre saker som allerede har pekt seg ut som kommende stridsspørsmål i valgkampen er klima – og i særdeleshet spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Også rundt flyktning, aslys og intergreingspolitikken vil det nok bli hett.

Løpende oppdatering om smått og stort i opptakten til valget 2017:

Annonse
Annonse