Samfunn

Putin lei av andres vurdering: Har startet sitt eget ratingbyrå

Publisert Sist oppdatert

Mens det er vanlig og noen steder lovpålagt å få gjeldsindstrumenter vurdert av en tredjepart - ofte ratingbyråer som Moodys og Fitch, som ble for alvor kjent under finanskrisen for å ha gitt tommelen opp for det som senere ble omtalt som råtne lån, men bare etter å ha mottat betaling fra utstederne, har Russlands president Vladimir Putin valgt å opprette sitt eget ratingbyrå. Det melder Bloomberg.

De siste par ukene har både Moodys og Fitch uttalte at de planlegger å stoppe med kredittvurdering i Moskva. Bakgrunnen skal være at de ikke ønsker å underkaste seg nye lokale krav fra russiske myndigheter som de mener bryter med internasjonale sanksjoner.

ACRA (Analytical Credit Rating Agency) er navnet på Putins erstatning. Det russiske finansdepartementet og den russiske sentralbanken skal etter planen begge få gjeldsinstrumentene sine vurdert av nyvinningen.

Ifølge Bloomberg startet planene med det nye byåret i juli 2015 etter at både Moodys og kredittvurderingsbyrået S&P nedjusterte Russlands kredittverdighet til såkalt junk, eller søppelstatus som følge av fallende oljepris.

ACRAs styreleder er amerikaneren, Karl Johansson, som tidligere var rådgiver for russiske myndigheter mens han jobbet for Ernst&Young.

Men allerede sås det tvil om ACRAs uavhengighet.

– Et hvert russisk myndighetsorgan vil uten tvil bli ansett å være i lomma på Kremlin, sier finansmannen Paul McNamara til Bloomberg.

Powered by Labrador CMS