Samfunn

Regionreform: Fylkesordførere vil ha ansvar for kollektivtransporten

Fylkesordfører-/fylkesrådslederkollegiet i KS forutsetter det følger nye, konkrete oppgaver med, når nye folkevalgte regioner etableres. Blant annet advarer KS å gi kommunene ansvar for kollektivtrafikken.

Publisert Sist oppdatert

I uttalelsen om stortingsmeldingen «Nye folkevalgte regioner – rolle, struktur og oppgaver», konstaterer kollegiet at det et stort gap mellom meldingens generelle omtale av behovet for en overføring av oppgaver, og de konkrete forslagene som fremmes, skriver KS i et nyhetsbrev.

Kollegiet mener det fortsatt er nødvendig å overføre en rekke oppgaver fra statlig til regionalt nivå hvis regionene skal kunne ivareta en ledende rolle som samfunnsutvikler, blant annet innenfor samferdsel, kultur, miljø/klima og landbruk, heter det.

Kollektivtransporten er et av ansvarsområdene som delvis kan bli løftet ut fra fylkeskommuner og over til større bykommuner i forslaget til ny regionreform. Hvis dette blir fulgt opp vil det skape nye og unødvendige problemer med å tilby befolkningen et sammenhengende transporttilbud, uklarheter overfor innbyggerne om hvem som har ansvar for tjenesten og tapper regionen for viktige virkemidler i arbeidet med areal og transportplanleggingen, mener KS.

Dagens fylkesordførere og –rådmenn forutsetter at ansvaret for kollektivtransporten i sin helhet blir lagt til folkevalgte regioner, heter det.

Trenger oppgaver

En hovedhensikt med regionreformen har vært å få en ny strukturell inndeling av landets regioner som bedre samsvarer med folks hverdagsregioner, reisemønstre, bo- og arbeidsmarkedet og den regionale næringsstrukturen. Ifølge Fylkesordfører-/rådslederkollegiet i KS er det et stort gap mellom regionmeldingens generelle omtale av behovet for overføring av oppgaver, og de konkrete forslagene som fremmes.

I tillegg til kollektivtransporten, mener KS-kollegiet at følgende oppgaver er et minimum av det som er nødvendig for å kunne ivareta en ledende utviklingsrolle for de nye regionene:

  • Statens vegvesens regionapparat/fylkesavdelinger
  • Kulturrådet og tildelinger til regionale formål fra Kulturdepartementet
  • Kjøp av regionale jernbanetjenester
  • Deler av Forskningsrådets programmer
  • Konsesjonsoppgaver og veiledningsoppgaver fra NVE og annen naturressursforvaltning av regional karakter
  • De deler av BUF-etat som ikke kan legges til kommunene
  • Miljø/klima
  • Landbruk
  • Prosjektskjønnsmidler
Powered by Labrador CMS