Samfunn

Finansdepartementet

Regjeringen: Vi klarer oss med de økonomiske rådene vi får

Statssekretær Paal Bjørnestad i Finansdepartementet takker nei til ekspertenes forslag om et uavhengig Finanspolitisk Råd i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI tok sist uke til orde for et eget uavhengig Finanspolitisk Råd i Norge basert på det svenske Finanspolitiska Rådet. Et av målene er å få bedre kontroll på oljepengebruken.

Forslaget har vært løftet flere ganger de siste syv årene, også av UiO-professor Steinar Holden. Men hver gang har det enten gått i glemmeboken, eller så har Finansdepartementet opprettet egne utvalg som kan utføre den samme jobben.

Også denne gangen ser det ut til at forslaget blir lagt dødt. Det vil i så fall stille Norge i en særstilling som et av de få landene i Europa uten et uavhengig økonomisk råd. Statsekretær i Finansdepartementet Paal Bjørnestad (Frp) skriver i en epost at han får de rådene han trenger:

Det er bra at Hilde Bjørnland tar opp hvordan fagmiljøer kan bidra med kunnskap knyttet til langsiktige utfordringer for norsk økonomi. Gjennom ulike kanaler får finansministeren en rekke innspill fra akademia, næringsliv og organisasjoner. Finansministeren har løpende dialogmøter med fageksperter på forskjellige områder. Når det gjelder eksemplene fra Sverige, har vi for tilsvarende problemstillinger og utfordringer bedt om fagekspertisens vurderinger gjennom blant annet Brochmann-utvalget og Cappelen-utvalget. Finansdepartementet har også et modell- og metodeutvalg der representanter fra fagmiljøet bidrar med faglige råd på departementets arbeidsområder. I tillegg holder vi åpne seminarer om perspektivmeldingen, hvor vi får ulike innspill. Dette er en mer fleksibel modell enn et fast råd.

At utvalgenes sekretariatet fortsatt er kontrollert av departementene kommenteres ikke av Bjørnestad.

Professor Bjørnland mener dette er en klar svakhet i systemet.

Ekspertkommisjoner og åpne dialogmøter har man også i Sverige. I slike situasjoner er det imidlertid alltid departementene som har sekretariatet. Et Finanspolitisk råd vil ha et eget sekretariat. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det kan være et styrke for Finansdepartementet i Norge å få analyser og uavhengige evalueringer av et slikt ekspertråd. Jeg synes derfor fortsatt det er verdt å se nærmere på løsningen med et eget uavhengig råd for Norge, sier hun.

Powered by Labrador CMS