Europa

Italias statsminister Matteo Renzi garanterer at det blir valg i landet om to år.

Renzi garanterer italiensk valg i 2018

Publisert Sist oppdatert

Italienerne går til valg på nasjonalforsamling i 2018, uavhengig av resultatet fra den kommende folkeavstemningen om grunnlovsendringer, lover statsminister Matteo Renzi.

Renzi, som tok makten da han utkonkurrerte den sittende statsministeren Enrico Letta i februar 2014, har satt sin politiske karriere på spill med folkeavstemningen senere i år. I avstemningen skal velgerne ta stilling en rekke omfattende endringer i grunnloven, og statsministeren mener den er avgjørende for at landet kan ha en stabil og sterkere regjering.

Søndag svarte Renzi «ja» da han ble spurt om det skal holdes valg i landet i 2018 uansett hvordan det går i folkeavstemningen, skriver Reuters.

Samtidig gjentok 41-åringen at han kommer til å gå av dersom han taper i folkeavstemningen.

Erkjenner tabbe

– Om nei-siden vinner, har jeg allerede sagt hva jeg kommer til å gjøre, sa Renzi.

Statsministeren gjentok også at han har gjort en feil ved å gjøre folkeavstemningen til en personlig sak gjennom å love at han går av ved et nederlag.

– Jeg gjorde en feil, og på grunn av det har hele denne saken blitt en debatt om alt mulig, sa Renzi under et intervju som ble gjort i forbindelse med en festival i Toscana.

Kritikk

De viktigste grunnlovsendringene Renzi vil ha gjennomført, er en betydelig svekking av senatets makt, avvikling av Italias provinser og overføring av myndighet fra regionene til staten på flere områder, deriblant energi og infrastruktur. Kritikere frykter dette vil bety at statsministeren og hans regjering får for mye makt.

Datoen for folkeavstemningen er foreløpig ikke satt, men Renzi må bestemme seg senest i starten av oktober. Avisen La Stampa har tidligere skrevet at statsministeren vurderer 27. november som dato.

Powered by Labrador CMS