Samfunn

Adm. direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass mener samarbeidet mellom EU og Norge er utelukkende positivt.

Så mye er norsk sokkel verdt for EU

EU-baserte selskaper kontrollerer store deler av norsk sokkel.

Publisert Sist oppdatert

Bransjeforeningen Norsk olje og gass møter onsdag 17. februar EUs industrikommisær Elżbieta Bieńkowska. I den sammenheng legges det fram en rapport som tar for seg Norges og EUs gjensidige interesse for samarbeid i petroleumssektoren.

– Europa trenger norsk olje og gass. Men norsk olje- og gassvirksomhet trenger også europeisk industri. Dette er et vinn-vinn samarbeid, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som tidligere denne uken uttrykte stor glede over EUs nye energisatsing, som blant annet legger stor vekt på tilførsel av norsk gass.

Den norske olje- og gassindustrien stod i 2014 for en samlet verdiskaping på 639 milliarder kroner, i følge Norsk olje og gass.

Store verdier

Rapporten som i dag legges frem, "The Partnership between the Norwegian Oil & Gas Industry and the EU Countries", slår fast at aktiviteten på norsk sokkel sysselsetter mellom 80.000 og 120.000 mennesker i EU. EU-borgere som arbeider i Norge kommer i tillegg til disse tallene.

Videre viser rapporten at EU-baserte olje- og gasselskap, og leverandørindustri, står for mellom 15 og 25 prosent av alle leveranser til den norske olje- og gassindustrien. I tillegg kontrollerer EU-selskaper 25 prosent av reservene på norsk sokkel, og mer enn 40 prosent av oppdagede ressurser.

"Vår analyse viser at forsyninger til norsk sokkel har en årlig verdiskaping i EU estimert til mellom €4 og 7 milliarder årlig (38- 67 milliarder kroner)," skriver bransjeforeningen i en perssemelding.

– Norsk olje og gass følger EUs industripolitikk med stor interesse. Et sterkt samspill mellom Norge og EU genererer jobber og økonomisk vekst, og sikrer industriens konkurransedyktigheten i årene fremover, sier Schjøtt- Pedersen.

Vil fortsette

Han understreker at "ingen andre norske næringslivsområder har en så omfattende og nær binding til EU", og viser til at 98 prosent av oljeeksporten, og mer enn 96 prosent av gasseksporten fra norsk sokkel i 2014 ble eksportert til EU-land.

– Som den tredje største gasseksportøren i verden, sørger Norge for å levere 20 prosent av europeisk gasskonsum. Vi vil fortsette å være en stabil gassleverandør til EU, med høyt fokus på sikkerhet og miljø, heter det i pressemeldingen.

Nedgang

Ifølge rapporten vil årene som kommer likevel by på en viss nedgang.

Anslagsvis vil verdier for mellom fire og fem milliarder euro skapes på norsk sokkel hvert år fram til 2030. Denne verdiskapingen fører med seg over 80.000 arbeidsplasser.

Powered by Labrador CMS