Samfunn

Sylvi Listhaug møter kritikk for integeringsmeldingens mangel på langsiktig satsing på arbeid og språkopplæring.

Samlet kritikk mot integreringsmeldingen: For lite arbeid og for lite språk

Publisert Sist oppdatert

Etter at Sylvi Listhaug i dag presenterte sine tiltak til det største integreringsprosjektet i norsk historie, har kritikerne samlet seg. Av de to tiltakene som alle eksperter er klare på at faktisk fungerer, kommer meldingen til for kort.

NOAS-rådgiver Mari Seilskjær sier språkopplæring og arbeidsrettede tiltak ikke bare bør være for noen få utvalgte asylsøkere.

– Problemet er at disse mottakene gjelder så få. Det er snakk om 500 plasser, mens det sitter over 16.000 asylsøkere i mottak og venter på svar, sier hun til NTB.

Arbeiderpartiet savner de store grepene på språkopplæring og arbeid.

– Vi savner de store tungene grepene knyttet til språk og arbeid, sier Aps innvandringspolitiske talskvinne Helga Pedersen til NTB.

Hun peker på at det ikke ser ut til at regjeringen har reversert kuttet i norskopplæring på mottakene, som de besluttet i fjor.

– Vi har heller ikke oppdaget noe på den tunge satsingen på lønnstilskudd for å sørge for å gi flyktninger og andre langtidsledige en arbeidsgiver, sier Pedersen

NHO positive

NHO er så langt den eneste av organisasjonene som skryter av tiltaket om et såkalt hurtigspor inn i arbeidsmarkedet.

– For enkelte nyankomne flyktninger kan det være unødvendig å gjennomføre et toårig introduksjonsprogram. For denne gruppen vil hurtigsporet representere en godt alternativ, sier Oppegaard, som også framhever som viktig at introduksjonsprogrammet for flyktninger skal inneholde mer yrkespraksis, sier Svein Oppegaard i NHO til NTB.

Powered by Labrador CMS